Zachráni zadlžené štáty daň z úspor?

Medzinárodný menový fond zvažuje odporučiť štátom jednorazové zdanenie majetku vrátane úspor sadzbou dane na úrovni desať percent.

07.11.2013 20:00
debata (59)

Je pravdepodobné, že by daň by zasiahla hlavne úspory ľudí v bankách a v druhom pilieri. Ak by takáto daň fungovala na Slovensku, čo však nik nenavrhol, daň by jednorazovo do štátneho rozpočtu priniesla niečo vyše troch miliárd eur. Na porovnanie, tohtoročný deficit Slovenska je naplánovaný na úrovni 3 miliárd eur.

Medzinárodný menový fond upozorňuje, že pri znárodňovaní úspor nejde o odporúčanie, ako vyriešiť súčasnú krízu, ale výskumnú analýzu mapujúcu rôzne formy záchrany zadlžených štátov. „Návrh ilustruje, ako závažné sú problémy vyspelých krajín so zadlžením a čo hrozí ľuďom v budúcnosti. Podľa nášho názoru sa ale ešte ani zďaleka nevyčerpal priestor na úspory vo verejných financiách, preto na takéto radikálne návrhy neexistuje dôvod,“ povedal Juraj Karpiš, analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských a­nalýz

Znárodňovanie majetku ľudí by tiež v demokratickej spoločnosti mohlo vyvolať nepokoje smerujúce k zosadeniu vlády presadzujúcej takéto ekonomické riešenie krízy. „Ľudia si už pomaly zvykli, že zisky sú súkromné a na straty sa skladajú všetci. Z etického hľadiska by takéto riešenie nebolo správne a na Slovensku by naň doplatili práve tí najchudobnejší,“ zhodnotila sociologička Monika Čambalíková zo Slovenskej akadémie vied.

Z ekonomického pohľadu je najväčšou výhodou jednorazového zdanenia majetku zamedzenie následkom dlhodobého zvýšenia daní. Ľudia sa tiež na rozdiel od dobre informovaných firiem nedokážu takejto dani nijako vyhnúť. Nevýhodou je strata dôvery ľudí vo výhodnosť sporenia. Navyše ak by sa ľudia pre stratu dôvery rozhodli z bánk vybrať všetky úspory, okamžite by prišlo ku skolabovaniu finančného systému.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Dán