Slovensko požiada Maďarsko o diaľnicu

Vyše 14 kilometrov dlhý úsek rýchlostnej cesty R4 medzi košickou mestskou časťou Šebastovce a obcou Milhosť až k maďarskej hranici vo štvrtok slávnostne odovzdali do prevádzky.

08.11.2013 12:50
Rýchlostná cesta R4 Foto: ,
Rýchlostná cesta R4 je perspektívna pre dopravu z Košíc do Bratislavy cez Maďarsko.
debata (32)

Úsek je perspektívny pre dopravu z Košíc až do Bratislavy cez Maďarsko. Problémom je, že časť cesty od hraníc so Slovenskom po Miškovec chce maďarská strana dokončiť až v roku 2020. Ich argumentom je, že frekvencia dopravy na tomto úseku nie je vysoká.

„Určite sa na najbližšom stretnutí s maďarským premiérom budeme touto otázkou zaoberať. My sme si svoju domácu úlohu splnili a teraz môžeme vplývať na maďarskú stranu, aby urýchlila výstavbu úseku na svojej strane,“ naznačil vo štvrtok premiér Robert Fico po otvorení úseku. Ten pripravovala prvá Ficova vláda, ale výstavbu spúšťal Radičovej kabinet, ktorý ju za 77,6 milióna eur zveril firme Skanska.

Fico spochybnil argument maďarskej strany o tom, že cesta nie je dostatočne vyťažená, keďže v takom prípade by Európska únia nedala na ňu peniaze. „Na druhej strane nie je jednoduché stavať diaľnicu či rýchlostnú cestu z európskych peňazí. Teraz je našou prioritou dokončiť D1 za každú cenu a čo najrýchlejšie,“ uzavrel Fico.

Ľubomír Trojan z Gelnice bol prekvapený, že nakoniec prestrihol pásku spolu s premiérom. „Ráno, keď som vyrazil na cestu, mi ani nenapadlo, že budem tiež slávnostne strihať pásku pri otvorení novej cesty,“ povedal Trojan. Ocenil, že cesta je hotová a k maďarským hraniciam sa dá dostať rýchlejšie. „Konečne budeme jazdiť po novej ceste mimo obcí, ktoré by mali pocítiť úbytok áut,“ ocenil novú cestu aj vodič Juraj Danko.

„Len je smutné, že do Bratislavy je výhodnejšia cesta cez iný štát a roky nie sme schopní ukončiť diaľnice a rýchlostné cesty na svojom území,“ dodal Danko. Maďarská trasa môže byť rýchlejšia ako cesta z Košíc na západ cez juh Slovenska, ale zároveň je o viac ako sto kilometrov dlhšia.

Práce na R4 trvali 37 mesiacov. Cesta mala byť hotová už začiatkom tohto roka, časový sklz spôsobil rozsiahly archeologický výskum.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #rýchlostná cesta #diaľnice #R4