Dotácie na zelenú elektrinu sa znížia

Európska komisia pracuje na znížení platieb za elektrinu. Komisárovi pre energetiku Güntherovi Oettingerovi sa totiž nepozdávajú vysoké dotácie pre výrobcov elektriny zo slnka či vetra, na ktoré sa skladajú spotrebitelia.

13.11.2013 07:00
debata (1)

„V niektorých krajinách sú zisky z výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov vysoké alebo veľmi vysoké a predražujú energiu. Ide nám o to, aby sme mali funkčný trh s energiou, kde by boli dotácie výnimkou a nie pravidlom,“ vyhlásil Oettinger a dodal, že dotácie by mali mať obmedzenú platnosť a postupne by sa mali znižovať.

Eurokomisia preto vydala oznámenie, ktoré má platiť ako usmernenie pre štátne dotácie v oblasti elektroenergetiky. Jednou z najpodstatnejších zmien bude zmena princípu vyplácania doplatku. Prevádzkovatelia zelených elektrární totiž už nebudú dostávať fixné ceny za vyrobenú elektrinu. Mnohým firmám totiž v súčasnosti prudko rastú zisky, pretože výkupné ceny elektriny sa odrážali od cien platných v čase uvedenia elektrární do prevádzky. V súčasnosti klesla hodnota jednej megawatthodiny na medzinárodnom trhu približne o tridsať eur, pevne stanovené výkupné ceny však neklesli. Po aplikovaní zmien preto budú majitelia dostávať iba bonus k trhovej cene elektriny.

Opatrenia sa budú týkať iba elektrární, ktoré budú spustené po prijatí legislatívy. Oettinger totiž odmieta možnosť, aby sa vzťahovali aj na skôr uvedené zdroje. „Nechceme zavádzať retroaktívne opatrenia, lebo oprávnene odrádzajú investorov,“ podotkol eurokomisár.

To môže byť jeden z dôvodov, prečo vláda Roberta Fica nedávno stiahla plán zavedenia špeciálnej dane pre majiteľov slnečných elektrární. Peniaze mali zaplátať časť diery vo verejných financiách. Je preto otázne, čo bude so slnečnou daňou v Česku, kde ju zaviedli už v roku 2011. Tamojší legislatívci chceli zmenšiť štedrosť podmienok, ktoré dostali tamojší podnikatelia pri budovaní elektrární. Štát ich totiž lákal na päťročné daňové prázdniny, ešte štedrejšiu výkupnú cenu elektriny ako na Slovensku i dlhšie obdobie trvania podpory.

Po zavedení dane podnikatelia otvorili viacero sporov so štátom. Český Ústavný súd rozhodol, že daň je v poriadku. Tamojší regulačný úrad však čelí podozreniam, že zmanipuloval údaje, na základe ktorých súd rozhodol. Rozhodnutie Európskej komisie by však mohlo spôsobiť zrušenie dane.

Práve spúšťanie zelených elektrární spôsobilo v minulosti vo viacerých krajinách EÚ razantný rast platieb za elektrinu. Napríklad pre slovenské domácnosti sa v januári 2011 zvýšili poplatky o 5 percent, pričom drvivú väčšinu tohto zvýšenia spôsobili nové slnečné elektrárne.

Vysoké ceny ohrozujú aj priemysel. Napríklad žiarska hlinikáreň Slovalco musela od štátu dostať zľavy na dodávku a transport energie, inak hrozilo, že v novom roku zavrie výrobu. „Domnievam sa, že pre konkurencieschop­nosť priemyslu treba nájsť riešenie problému drahých energií, ktorý panuje v celej Európe. Ak si s tým Európa neporadí, európsky priemysel nebude schopný súťažiť s konkurentmi mimo EÚ a presunie sa inde,“ podotkol v rozhovore pre Pravdu šéf Slovalca Milan Veselý. Väčšinový majiteľ fabriky nedávno postavil veľkú hlinikáreň v Katare, pretože tam sú energie v porovnaní s EÚ lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brusel #zelená energia