USA po rokoch ťažia viac ropy, než spotrebujú

Ropa z bridlíc posúva USA na dohľad trónu najväčšieho producenta ropy na svete. Po rokoch dokážu vyťažiť viac ropy, než jej spotrebujú.

14.11.2013 13:56
debata (15)

Spojené štáty vyťažili v októbri vďaka silnému rastu produkcie z bridlicových ložísk viac ropy, než koľko jej doviezli.

Stalo sa to prvýkrát za takmer dve desaťročia, informoval Úrad pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA. Ťažba zemného plynu v USA pokračuje v raste, trhá ďalšie rekordy a podľa predpovede EIA sa mierne zvýši aj v budúcom roku.

Spojené štáty vykročili v posledných rokoch vďaka využívaniu plynu a ropy z hlbokých bridlicových hornín smerom k energetickej nezávislosti. V plyne už získali sebestačnosť a v ťažbe ropy sa vracajú do pozície svetovej jednotky. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) predpovedala, že do roku 2015 Spojené štáty predbehnú v ťažbe ropy Saudskú Arábiu a Rusko a stanú sa najväčším producentom ropy na svete.

Ťažba ropy v októbri dosiahla 7,7 milióna barelov denne. Prvýkrát od roku 1995 tak prekročila objem dovozu, uviedla agentúra AP bez uvedenia podrobnejších čí­sel.

Vlani produkcia ropy v USA rástla rekordným tempom 760 000 barelov denne na 6,4 milióna barelov denne, čo bolo maximum za 20 rokov. Pre tento rok úrad EIA na začiatku roka predpovedal nárast na priemerných 7,3 milióna barelov denne, čo je maximum od roku 1988. Budúci rok sa čaká ďalší prudký vzostup a v roku 2015 by podľa odhadov mala ťažba v USA prekonať hranicu desiatich miliónov barelov denne, nad ktorou sa pohybuje produkcia Ruska a Saudskej Arábie.

Vysoký rast ťažby umožnil Spojeným štátom obmedziť dovoz ropy tak výrazne, že tento rok prišli o pozíciu najväčšieho svetového dovozcu tejto suroviny. Na prvej priečke ich podľa nedávnych údajov americkej vlády vystriedala Čína. Spojené štáty sú ale naďalej najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

EIA zvýšila odhad domácej ťažby plynu na dve miliardy metrov kubických denne. To by oproti predpokladanej tohtoročnej produkcii znamenalo nárast o jedno percento. Rok 2014 by tak bol štvrtým rokom vzostupu ťažby plynu USA na nové maximá.

EIA pred mesiacom predpovedala, že tohtoročná ťažba plynu zostane na minuloročnej úrovni. V minulých mesiacoch ale produkcia aj napriek poklesu cien rástla na nové maximá, najmä vďaka vzostupu ťažby na rozsiahlom poli Marcellus v oblasti okolo Apalačského pohoria.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #plyn