Lietadlo do Košíc vyjde o tretinu drahšie ako vlak

Už od decembra budú môcť ľudia prostredníctvom Českých aerolínií letieť z jednej slovenskej metropoly do druhej.

21.11.2013 10:00
debata (10)

Trasu Bratislava – Košice a späť totiž prestáva prevádzkovať slovenská spoločnosť Danube Wings a lety si vezme pod krídla český prepravca. Pri kúpe letenky však treba byť pozorný, pretože niektoré lety smerujú do Košíc z Bratislavy cez Prahu. A práve v Prahe je niekoľkohodinové medzipristátie, ktoré možno využiť na prehliadku mesta.

České aerolínie prisľúbili prevádzkovať aj spojenie Bratislavy s Prahou, ktoré chýbalo dva roky. Za normálnych okolností bude let Bratislava – Košice trvať 50 minút a Bratislava – Praha jednu hodinu. Určitý čas však cestujúci strávi na letisku. Spiatočná letenka do Košíc vyjde na 99 eur, do Prahy bude stáť okolo 75 eur vrátane všetkých poplatkov. Na porovnanie, spiatočný lístok na IC vlak z Bratislavy do Košíc vyjde pri cestovaní prvou triedou 68 eur, čo je o tretinu menej ako pri ceste lietadlom, ale cesta trvá päť hodín.

Z Bratislavy do Prahy a do Košíc budú České aerolínie lietať od 11. decembra. Do konca marca 2014 bude odlietať lietadlo z Košíc do Bratislavy a opačne v pondelok, stredu a piatok vždy ráno a večer. V letnej sezóne sa Bratislava s Košicami letecky spojí každý pracovný deň a aj v nedeľu. Danube Wings lietal do Košíc len v pondelok a piatok.

Napríklad tesne pred tohtoročnými Vianocami, keď niektorí zvolia na presun na druhý koniec Slovenska lietadlo, je v ponuke let o desiatej hodine ráno. O hodinku neskôr sú cestujúci v Prahe, kde však musia počkať vyše 11 hodín na to, aby opäť vzlietli a dostali sa do Košíc. Let z Bratislavy do Košíc tak trvá viac ako 13 hodín a na východe krajiny ste tesne pred polnocou. V rovnakom termíne je v ponuke aj let z Bratislavy do Prahy. Avšak cez Košice, a preto sa cestujúci dostanú do cieľa po 22 hodinách.

"Leteckému prepravcovi Danube Wings sa nepodarilo naplno využiť potenciál spojenia Bratislava – Košice, ktoré ako jediné vnútroštátne letecké spojenie na Slovensku eviduje reálny dopyt zo strany cestujúcich, ktorý je aj historicky dokázaný,“ vraví Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa pre financie na Letisku Košice. Kým slovenský prepravca nebol na tejto trase spokojný, český očakáva, že sa mu bude dariť.

"Je to ideálny produkt pre obchodných cestujúcich, ale aj pre širokú verejnosť. Linka je navyše naviazaná na lety z Bratislavy do Prahy a ďalej do siete spoločnosti do ďalších destinácií. České aerolínie tak môžu ponúknuť zlepšený produkt z Košíc s nadväznými letmi, kde si cestujúci môžu vybrať zo širokej ponuky spojov do Prahy,“ vysvetľuje Daniel Šabík, hovorca Českých aerolínií. Danube Wings však tvrdí, že počas lietania na tejto trase nedokázal nájsť dostatok pasažierov pripravených zaplatiť reálne náklady na jej samostatné fungovanie. Presný počet cestujúcich na trase spoločnosť odmietla zverejniť.

"Nikdy nebol problém zaplniť lietadlo za štyridsať euro, no takáto suma ledva pokryje DPH a poplatky letiskám. Linka môže mať teoreticky význam pre renomovaného prepravcu, ktorý ňou môže zvážať východoslovenských cestujúcich na väčšie letisko s relevantnou ponukou nadväzujúcich letov do ďalších destinácií. Sme radi, že ČSA sa na takýto krok podujali,“ povedal za spoločnosť Ľudovít Tóth. Danube Wings núkal spiatočné letenky za 49 eur, no na zľavových portáloch ich bolo možné nájsť aj za 37 eur.

Do Košíc a do Bratislavy bude lietať ešte do konca novembra. "Tým, že už nie je možné si zakúpiť letenku prostredníctvom internetovej stránky prepravcu, ale len osobne na letiskách, záujem o lety do Bratislavy výrazne klesol,“ tvrdí Jančuš z Letiska Košice. Momentálne sa na ministerstve dopravy rokuje aj o tom, či a kto obnoví aj lety z Bratislavy do Popradu. Tie takisto prevádzkoval Danube Wings, no roku 2010 do Popradu prestal lietať. Lietadlá mal totiž veľmi málo obsadené.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #České aerolínie