Milióny na kanalizácie a cesty neprepadnú

Budovanie kanalizácií v slovenských obciach za 80 miliónov či postavenie obchvatu Bardejova za 40 miliónov eur sa takmer neuskutočnilo.

21.11.2013 17:30
Bardejov Foto: ,
Cez centrum Bardejova pôjde menej áut. Brusel dal totiž Slovensku výnimku na o rok dlhšie čerpanie eurofondov, vďaka čomu sa môže dokončiť aj obchvat Bardejova za 40 miliónov eur.
debata (3)

Eurofondom na tieto projekty hrozilo prepadnutie. Slovensko však napokon v stredu dostalo v Európskom parlamente výnimku a pri ohrozených projektoch spolu za 250 až 600 miliónov eur máme rok navyše.

Problém s čerpaním fondov je aj v prípade realizácie výstavby diaľnice D1 s tunelom Višňové, D1 Hubová – Ivachnová či na projekt intermodálnej prepravy.

Verdikt europarlamentu v praxi znamená, že bez výnimky by sa niektoré projekty zlepšujúce životné prostredie či cestnú infraštruktúru nezrealizovali teraz, ale až z ďalšieho balíka eurofondov.

"O výnimku sme požiadali v čase schvaľovania partnerskej dohody na európskej rade a tá ju odsúhlasila len pre Slovensko a Rumunsko. Získavame rok navyše na čerpanie európskych zdrojov v rozpočtovom období 2007 – 2013. Keby nebola výnimka schválená, hrozilo by, že nám prepadne 500 až 600 miliónov eur a tieto peniaze by sme nemohli použiť. Sme teraz pokojnejší, pretože sme získali ďalších 12 mesiacov na ich čerpanie,“ povedal v stredu premiér Robert Fico.

Napriek schválenej výnimke a roku k dobru na čiernom zozname zostanú dva operačné programy, kde už teraz vláda vie, že peniaze nezachráni. "Ohrozené zostanú dva operačné programy, Informatizácia spoločnosti a Vzdelávanie. Tu asi prepadne 30 miliónov eur. Možno to bude nula, ale sú v pomerne vysokom časovom napätí. Čiže nebudem hovoriť, že neprepadne nič,“ odhadol Ľubomír Vážny, podpredseda vlády pre veľké investičné projekty a koordinátor eurofondov.

Najhoršie sú na tom operačné programy Životné prostredie, Informatizácia spoločnosti, Výskum a vývoj, Doprava a Vzdelávanie. Pri zohľadnení toho, že krajine hrozilo, ako povedal premiér Fico, nevyčerpanie až 600 miliónov eur, operačný program Informatizácia sa na tejto cifre podieľal sumou takmer 155 miliónov, program Životné prostredie 126 miliónmi, Výskum a vývoj 117 miliónmi, Doprava 105 miliónmi a program Vzdelávanie 98 miliónmi eur. Premenené na konkrétne projekty, v doprave malo prepadnúť 18 projektov, vo výskume 14, v životnom prostredí 24 a v informatizácii 16 projektov.

A čo vlastne schválenie výnimky znamená? Na každý rok programového obdobia je k dispozícii približne 1,8 miliardy eur. Táto suma sa má vyčerpať buď v príslušnom roku, najneskôr však podľa pravidla n+2 do dvoch nasledujúcich rokov. A tak európske peniaze na rok 2011 sa mali dočerpať do roku 2013. Takisto to bolo aj v prípade fondov v roku 2010. Tie sa mali dočerpať podľa pravidla v roku 2012. "Ale komisia pre krízu zmenila na rok 2010 nariadenie a povolila peniaze dočerpať v roku 2013, teda pravidlom n+3. Rok 2011 a 2010 sa tak zliali dokopy. A v roku 2013 teraz musíme dočerpať fondy z obidvoch rokov,“ vysvetľuje Vážny.

Vážny tvrdí, že v Bruseli bola silným argumentom vysoká miera kontrahovania, čo znamená, že krajina potrebuje viac času na úspešné zrealizovanie zazmluvnených projektov. "Vláda prijala akčné mechanizmy zazmluvnenia a výsledkom je, že do konca roka 2013 bude zazmluvnenie 100-percentné, respektíve sa miera zakontrahovania priblíži k 100 percentám,“ vysvetľuje Vážny to, čím pred úniou garantovali dočerpanie eurofondov.

Premiér chcel ešte menšiu časť ohrozených fondov zachrániť ďalším presunom na podporu nezamestnaných. Hovorilo sa o sume 30 miliónov eur. Podľa Vážneho je to už neaktuálne. "V parlamente sa však ešte schválila aj 10-percentná flexibilita, čiže v rámci operačných programov sa budú môcť prostriedky presúvať medzi prioritnými osami. Využiť to môžu všetky operačné programy, ale najviac to pomôže Regionálnemu operačnému programu,“ dodal Vážny.

Popri výnimke na dlhšie čerpanie eurofodov parlament doladil aj rozpočet na tento rok, kde neboli pokryté niektoré platby a na financie sa čakalo aj na Slovensku. Takisto má únia schválený rozpočet aj na rok 2014 a tiež rozpočet na ďalšie sedemročné obdobie, v ktorom dostalo Slovensko 13,5 miliardy eur. Je to o 2 miliardy eur viac ako v terajšom sedemročnom období na roky 2007 až 2013. Viac peňazí sme dostali z dôvodu, že ekonomicky zaostávame za zvyškom únie.

Slovensko do rozpočtu Európskej únie v rokoch 2014 až 2020 odvediel spolu 6,78 miliardy. eur. Dostať z neho ale môže 20,28 miliardy eur. „Z rozpočtu dostávame o takmer 14 miliárd eur viac, ako do neho prispievame,“ skonštatoval v stredu premiér Fico.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska únia #Bardejov