Prenos mobilného čísla môže byť zadarmo

Poplatky za odchod od mobilného operátora aj s telefónnym číslom sa už čoskoro môžu stať minulosťou.

23.11.2013 13:00
debata

Telekomunikačný úrad totiž chce spustiť konanie, ktorého výsledok zrejme bude zákaz účtovania zhruba 8-eurového poplatku. Úrad totiž už v minulosti apeloval na operátorov, aby nekládli zákazníkom prekážky pri odchode. Dôsledkom malo byť zlepšenie konkurenčného prostredia, pretože bez pokuty za odchod by si operátori konkurovali už iba cenou a službami. Prevádzkovatelia sietí však žiadosť ignorovali.

Podľa hovorcu Telekomu Martina Vidana totiž každý odchod zákazníka firmu zaťažuje. „Poplatok odráža náklady spojené s poskytovaním služby,“ argumentuje Vidan. Podobné stanovisko poskytla aj hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. „Poplatky za prenositeľnosť čísla ale nie sú odradzujúce, čo potvrdzuje prakticky nezmenený záujem o službu pri viacerých predchádzajúcich zmenách v ich výške,“ argumentuje Piskunová.

Najmladší mobilný operátor má však iný názor. „O2 nepodmieňuje prenos čísla žiadnymi poplatkami a dlhodobo kritizuje konkurenciu za pokutovanie zákazníka, ktorý sa rozhodne pre lepšiu ponuku,“ podotýka Martina Jamrichová.

Je však možné, že Telekomunikačný úrad neskončí pri zrušení poplatku. Výsledkom konania totiž môže byť aj ešte väčšie zrýchlenie procesu prechodu, ktorý v súčasnosti trvá asi 4 dni. Na webe totiž zverejnil verejný dotazník so šiestimi otázkami, ktorého úlohou je zhromaždenie informácií o skúsenostiach ľudí s prenosom telefónneho čísla. „Získané informácie poslúžia v procese prehodnocovania nastavených podmienok prenositeľnosti čísla s cieľom ich ďalšieho skvalitnenia,“ zdôvodňuje hovorca telekomunikačného úradu Roman Vavro.

Zrýchlenie a zlacnenie prenosu by najviac pomohlo novému operátorovi, ktorý by na Slovensko mohol prísť počas budúceho roka. Telekomunikačný úrad totiž bude predávať nové povolenia na prevádzku mobilných sietí. Podmienky by mali byť nastavené tak, aby si všetky licencie nerozdelili súčasní prevádzkovatelia. Je však otázne, či sa to podarí. Podobné zámery mal totiž aj telekomunikačný úrad v Česku. Včera však zverejnil informáciu, že frekvencie si rozdelili už fungujúci operátori. "Noví operátori sa držali stratégie, ktorá im nepriniesla žiadne frekvencie,“ povedal hovorca tamojšieho úradu Martin Drtina. Noví majitelia zaplatia za licencie v prepočte asi sto miliónov eur.

Najviac slovenských zákazníkov prenáša svoje číslo k najmladšiemu operátorovi. „V prvom polroku 2013 si do O2 preniesli zákazníci celkovo 65¤351 čísel,“ spresňuje Martina Jamrichová. V rovnakom období prešlo do Orangeu 21¤630 ľudí a Telekom získal 17¤872 nových používateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori