Zazmluvnenie eurofondov v doprave dosiahlo 92 percent

Zazmluvnenie finančných prostriedkov v Operačnom programe (OP) Doprava v súčasnosti dosahuje 3,504 mld. eur, čo je viac ako 92 % z celkovej sumy. Pred piatimi mesiacmi bolo zazmluvnenie na úrovni 60 %.

25.11.2013 17:36
debata

Podľa ministerstva dopravy implementácia projektov sa od posledného zasadnutia Monitorovcieho výboru Operačného programu Doprava (OPD) v júni tohto roka významne zlepšila. Vyčerpaných je pritom spolu 1,73 mld. eur, čo je o 430 mil. eur viac ako v polovici roka. Dynamika čerpania peňazí na realizované dopravné projekty je podľa ministerstva najvyššia zo všetkých operačných programov na Slovensku.

V Banskobystrickom kraji sa v týchto dňoch koná dvanáste zasadnutie Monitorovacieho výboru OPD. Ako informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa, spomínaný kraj má aktuálne v rámci tohto programu zazmluvnených dvanásť projektov v hodnote viac ako pol miliardy eur. Medzi najväčšie projekty z hľadiska finančnej alokácie patrí už hotový úsek R1 Žarnovica – Šášovské Podhradie v dĺžke 18 kilometrov, dva tzv. zvolenské úseky R2 Zvolen – Pstruša – Kriváň v celkovej dĺžke 20 kilometrov a rozostavaný obchvat Žiaru nad Hronom na R2 v dĺžke 5,7 kilometra.

Prijímatelia finančnej pomoci z Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., Slovenskej správy ciest, Železníc Slovenskej republiky, Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., dopravných podnikov z Bratislavy a Košíc, ako aj magistrátov oboch najväčších slovenských miest budú na terajšom zasadnutí Monitorovacieho výboru OPD informovať o pokroku pri realizácii jednotlivých projektov. Zástupcovia ministerstva dopravy ako riadiaceho orgánu OPD zhodnotia celkovú dynamiku implementácie programu a predstavitelia Európskej komisie (EK) budú informovať o stave posudzovania žiadostí na tzv. veľké infraštruktúrne projekty nad 50 mil. eur.

„Medzi míľniky posledného obdobia patrí aj získanie siedmich odporučení na veľké infraštruktúrne projekty od technických poradcov Európskej komisie (Jaspers) a predloženie siedmich veľkých projektov na EK v sume 930 mil. eur,“ informoval Martin Kóňa. Tento rok považuje rezort dopravy za kľúčový aj v spojitosti s prípravou nového operačného programu na roky 2014 až 2020.

Ministerstvo predložilo na rokovanie vlády ešte koncom júla Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020, tzv. Masterplan. Obsahuje päť hĺbkových sektorových analýz a podľa rezortu je bezprecedentný svojím rozsahom aj obsahom. „Masterplan tvorí základ nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, ktorý je momentálne k dispozícii verejnosti na pripomienkovanie. Pre Slovensko bude tento nový operačný program predstavovať najdôležitejšiu finančnú bázu na rozvoj dopravnej infraštruktúry,“ dodal Kóňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #doprava