Pred decembrom prudko stúpla registrácia s.r.o.

V októbri bolo na Slovensku založených 4 311 nových firiem, čo je až dvaapolkrát viac ako v októbri 2012.

27.11.2013 20:00
debata (16)

Neznamená to však, že by sa ľudia masovo vrhli na súkromné podnikanie. Vlnu záujmu o založenie spoločnosti s ručením obmedzením (s.r.o.) vyvolala zmena legislatívy. Od decembra totiž bude nutné pre založenie eseročky vložiť na účet v banke 5 000 eur. Dosiaľ stačilo doložiť písomné vyhlásenie, že peniaze boli zložené v hotovosti.

Drvivá väčšina nových firiem sú spoločnosti s ručením obmedzeným. Zo 4 311 nových firiem bolo akciových spoločností len 15, komanditných spoločností 18 a verejné obchodné spoločnosti neboli žiadne.

„Pod nárast počtu zakladania nových firiem sa podpísalo jednak prechádzanie živnostníkov na s.r.o., ale aj tlak na to, aby to stihli do konca novembra,“ hovorí Filip Glasa zo spoločnosti finstat.sk, ktorá sa zaoberá aj monitorovaním podnikateľského prostredia.

Minimálne základné imanie spoločností s ručením obmedzeným je 5 000 eur. Podľa súčasných pravidiel pri založení obchodnej firmy postačuje vyhlásenie zakladateľa, že peniaze boli u neho zložené v hotovosti. Vzhľadom na to, že túto skutočnosť nikto neoveruje, je možné s.r.o. založiť aj bez predpísanej hotovosti. Od decembra sa to zmení. Základné imanie bude treba vložiť vopred na bankový účet.

November sa skončí o pár dní, ale to je stále dosť času na založenie s.r.o. „Podnikateľom stačí do piatka podpísať u notára zakladateľskú listinu. Zápis do Obchodného registra môže prebehnúť aj neskôr. Takto by (ľudia) stihli založiť s.r.o. ešte starým spôsobom, teda bez nutnosti splatiť základné imanie na bankový účet,“ dodáva Glasa.

Vláda okrem tejto zmeny prichystala tzv. daňové licencie, ktoré budú od roku 2015 platiť aj stratové firmy. Ministerstvo financií sa tak snaží zvýšiť príjem dane z príjmov, resp. okresať počet firiem, ktoré formálne vykazujú stratu a dane z príjmu neodvádzajú.

V Českej republike sa zakladanie s.r.o., naopak, od budúceho roka zjednoduší, informovala agentúra ČTK. Na rozbehnutie týchto firiem bude stačiť len jedna koruna, kým v súčasnosti minimálny základný kapitál je 200-tisíc Kč.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #firma