Odstúpte, vyzval maďarský guvernér komisára Rehna. Vraj môže za krízu

Guvernér maďarskej centrálnej banky György Matolcsy vo štvrtok vyzval komisára Európskej únie pre ekonomiku a menu Olliho Rehna aby rezignoval. Rehn je osobne zodpovedný za nezvládnuté riešenie hospodárskej krízy v Európskej únii, povedal Matolcsy podľa agentúry Reuters.

28.11.2013 19:40
debata (19)

„Ak je pravda, že ekonomický obrat bolo možné dosiahnuť neortodoxnými opatreniami, štrukturálnymi reformami a udržiavaním politickej stability a že krízové ​​riadenie v EÚ zlyhalo, potom je načase vyzvať komisára EÚ Olliho Rehna k okamžitej rezignácii,“ povedal Matolcsy na podnikateľskej konferencii v Budapešti. Matolcsy sa stal guvernérom banky v marci a do tejto funkcie prešiel z miesta ministra hospodárstva vo vláde Viktora Orbána.

Matolcsy tiež vyzval hlavné ratingové agentúry k tomu, aby začali čo najskôr hovoriť s maďarskou vládou o zvýšení úverových ratingov krajiny. Trojka veľkých svetových agentúr hodnotí úverovú bonitu Maďarska aj napriek zreteľnému oživovaniu jeho ekonomiky stále ešte známkami v špekulatívnej kategórii. Preto nemôže do maďarských dlhopisov investovať množstvo veľkých zahraničných investičných spoločností a penzijných fondov.

Maďarsko dlhodobo trpí vysokou zahraničnou zadlženosťou a je do značnej miery závislé na dôvere zahraničných investorov. Agentúry už niekoľko rokov poukazujú na to, že dôveru môžu podkopať neštandardné ekonomické opatrenia, ktorými vláda získava rozpočtové príjmy a snaha vlády ovládnuť centrálnu banku, čo kritizuje aj Európska komisia a Európska centrálna banka.

Dôvera investorov v krajinu sa však nezrútila a Maďarsko tento rok získava na trhoch dostatok peňazí. Vďaka tomu mohlo v priebehu tohto roka splatiť zvyšné úvery Medzinárodnému menovému fondu a vymaniť sa spod jeho kurately.

Ratingové agentúry ešte začiatkom tohto roka poukazovali na neschopnosť krajiny dostať sa z poklesu. Od začiatku roka ale maďarská ekonomika vykazuje po vlaňajšej celoročnej recesii rast a v treťom štvrťroku jeho medziročné tempo dosiahlo 1,7 percenta. Hlavné ratingové agentúry na výrazné zlepšenie situácie maďarskej ekonomiky, ku ktorej prispieva aj centrálna banka uvoľňovaním menovej politiky, zatiaľ žiadnu zmenou ratingov nereagovali.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #rating #Maďarsko