Lotéria naliala do štátnej kasy stámilióny

Bločková lotéria je nadmieru úspešný projekt. So septembrovým štartom lotérie sa prudko zvýšil výber dane z pridanej hodnoty. Lotéria prispela k tomu, že ministerstvo financií včera zvýšilo tohtoročné a budúcoročné odhady výberu daní až o 529 miliónov eur.

03.12.2013 09:30
debata (97)

Do lotérie ľudia zaregistrovali už vyše 30 miliónov bločkov, čím výrazne pomohli odhaľovať daňové úniky. Najmä menší obchodníci začali vydávať účtenky v obave z toho, že ľudia ich pri neúspešnej registrácii do lotérie nahlásia daniarom. Pri nezmenenej domácej spotrebe sa tak s lotériou vyberie na DPH tento a na budúci rok viac o vyše 300 miliónov eur. Ďalšie desiatky miliónov eur získa štát na zmene daní pre firmy.

zväčšiť Foto: Pravda
dane, prognóza, graf

Lepší výber daní má tri hlavné dôsledky. Vláda naleje viac peňazí do obcí, školstva a zdravotníctva. Tento rok ďalej deficit verejných financií klesne pod tri percentá výkonu ekonomiky, na základe čoho sa v roku 2015 vráti sadzba DPH z 20 na 19 percent. A na budúci rok môže ísť štát s deficitom až na 2,6 percenta namiesto plánu 2,8 percenta bez toho, aby sa zvyšovali dane pre ľudí či krátili investície.

Časť analytikov už význam lotérie, pri ktorej možno vyhrať 10-tisíc eur či automobil, potvrdila. Prínosy lotérie pre štát prevyšujú náklady, ktoré sú v prvom roku okolo dvoch miliónov eur. Na druhej strane úspešnosť výberu daní na Slovensku patrí v EÚ k najnižším, a tak je stále čo zlepšovať. „Postupne sa začína meniť správanie jednak podnikateľov, ako aj samotných spotrebiteľov. Tí si vo väčšej miere vyžadujú doklad z registračnej pokladnice,“ povedal včera štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Lepší výber daní vrátil vládu na cestu k nižšiemu deficitu, ktorý vstupuje do dlhu pre budúce generácie. „Rozhodli sme sa oproti návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý je dnes v parlamente, znížiť deficit na úroveň 2,64 percenta hrubého domáceho produktu. Vraciame sa tak k pôvodnému cieľu, ktorý sme zverejnili v rámci Programu stability a rastu na jar tohto roku,“ dodal Pellegrini.

Inštitút finančnej politiky tvrdí, že od zavedenia bločkovej lotérie sa zastabilizoval prepad výberu DPH. „Vidíme výrazný nárast DPH v maloobchode. Zatiaľ nemôžeme povedať, že je to spôsobené bločkovou lotériou, ale tie údaje sú konzistentné s jej zavedením,“ povedal šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

„Po dosiahnutí dna v polovici roku 2012 sa efektivita výberu dane z pridanej hodnoty vracia na ročnej báze na úroveň roku 2010 a na kvartálnej báze dokonca na úroveň roku 2009. Podarilo sa nám zmazať polovicu toho prepadu,“ dodáva Filko.

Niektorí ekonómovia sú však pri hodnotení týchto čísel opatrní. „Na hodnotenie by som ešte počkal, či sa lepšie čísla zo septembra a októbra potvrdia aj v ďalších mesiacoch,“ hovorí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Peter Goliaš.

Oproti odhadom zo septembra štát tento rok vyberie na daniach viac o 154 miliónov eur. Majú sa nimi zaplátať dlhy po nemocniciach a obciach, ktoré by inak zvýšili deficit verejných financií. Na budúci rok sa výber daní zvyšuje o 375 miliónov eur. Dve pätiny z tejto sumy majú ísť na ambicióznejší 2,6-percentný deficit a zvyškom chce rezort financií zaplátať doteraz rozpočtovo nepokryté zvyšovanie platov učiteľov, investície nemocníc či napríklad podporiť projekt bioparku Slovenskej akadémie vied.

Štát má pritom pri odhaľovaní daňových únikov ešte ambicióznejšie plány v budúcom roku. Podľa informácií Pravdy sa v budúcoročnom rozpočte naďalej počíta s rezervou 250 miliónov eur vďaka zavedeniu elektronického kontrolného výkazu DPH. Práve od výkazu rezort financií očakáva, že ním bude možné následne krížovou kontrolou údajov napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry. 

Od budúceho roka by malo Finančné riaditeľstvo, ako aj polícia mať možnosť vstúpiť do kolaudačného konania. Podobne to teraz funguje napríklad v susednom Rakúsku, kde si stavebný úrad preveruje zdroje financovania vybraných objektov. Práve pre neplatenie daní v stavebnom sektore prichádza štát o vyše 130 miliónov eur ročne.

„Pokiaľ vláda nechce ísť cestou ďalšieho zvyšovania daní, avšak chce zvýšiť príjmy, pretože nechce alebo nemá kde okresať výdavky, v tom prípade sa pozerá na efektivitu výberu daní,“ komentuje šéf Inštitútu hospodárskej politiky Igor Kiss.

Lotéria však nie je jediným opatrením, ktoré už prinieslo do štátnej kasy viac peňazí. Vláda tvrdí, že zaúčinkovalo viacero zmien v oblasti boja s daňovými únikmi, ktoré postupne vstupovali do platnosti od októbra minulého roka. Za jedno z doteraz najefektívnejších prijatých opatrení v daňovej oblasti považujú daňoví poradcovia zavedenie inštitútu zábezpeky pri registrácii a pri dovoze tovaru až do výšky 500-tisíc eur.

„Dôvodom zavedenia daného inštitútu bola aj skutočnosť, že práve novo registrovaní platitelia dane sa podieľali v najväčšej miere na neoprávnených odpočtoch DPH. Práve zavedenie inštitútu zábezpeky a už avizovaná zvýšená intenzita daňových kontrol u týchto subjektov môže do značnej miery eliminovať výskyt podvodov,“ konštatuje Peter Pašek zo spoločnosti Accace.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #bločková lotéria