Kažimír otvoril debatu o rozpočte, spolieha sa na lepší výber daní

Parlament vo štvrtok začal diskusiu o zákone roka - o rozpočte. Lepšia daňová prognóza umožní plánovať nižší deficit.

05.12.2013 16:48 , aktualizované: 18:49
Peter Kažimír Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír
debata (69)

Slovenský parlament sa najbližšie dni ponorí do diskusie o príjmoch, výdavkoch a deficite. V pléne Národnej rady SR sa totiž vo štvrtok popoludní začala rozprava o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok a rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Pôvodný návrh rozpočtu predložený do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie.

Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

Z dôvodu nových prognóz o vývoji príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy. Oproti pôvodnému návrhu by sa tak mali príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvýšiť z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom navýšení výdavkov z 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu navrhuje nižší o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.

Okrem zníženia deficitu má ísť časť dodatočných príjmov z daní a odvodov v budúcom roku napríklad aj na platy učiteľov, kde sa navrhujú zvýšiť výdavky rezortu školstva o 30 mil. eur. Ďalších vyše 52 mil. eur má smerovať do rozpočtu ministerstva zdravotníctva, najmä na poistné platené štátom. Navrhuje sa tiež zvýšiť výdavky rezortu dopravy o takmer 92 mil. eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Vyše 3 mil. eur by malo putovať aj na pokrytie výdavkov Slovenskej akadémie vied.

Rozpravu o návrhu zákona roka otvoril tradične úvodným prejavom minister financií Peter Kažimír. Vyzdvihol najmä spomínané zlepšenie v príjmoch z daní. Podľa neho to predovšetkým poukazuje na úspešnosť boja rezortu financií pod jeho vedením s daňovými únikmi. Ďalšie dodatočné zdroje by pritom mali podľa Kažimíra priniesť ďalšie opatrenia ako napríklad kontrolný výkaz k dani z pridanej hodnoty, ktorý sa zavádza od začiatku budúceho roka.

U ministra pritom neobstoja ani výčitky, že vláda rezignovala na konsolidáciu. Aj keď štrukturálny deficit by sa výraznejšie v nasledujúcich rokoch meniť nemal, podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky by bez dodatočných legislatívnych opatrení dosiahol schodok verejných financií v budúcom roku 4,3 % hrubého domáceho produktu. Veľkosť opatrení na dosiahnutie rozpočtového cieľa tak predstavuje 1,6 % hrubého domáceho produktu.

Podľa Kažimíra tak bolo potrebné prijímať viacero príjmových aj výdavkových opatrení. „Kľúčové bolo, aby sa konsolidácia nedotkla bežných ľudí, ekonomiky a jej rastu. Toto je plán, ktorý z hľadiska reality v budúcom roku prejde ešte mnohými skúškami, ale kľúčové je doručiť výsledok, lebo každý bič na konci plieska,“ povedal na záver svojho vystúpenia k návrhu rozpočtu Kažimír.

Mikloš: Vláda vie len dvíhať dane

Prvým kritikom vládneho návrhu rozpočtu z radov opozície bol počas štvrtkovej parlamentnej rozpravy exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Vyzdvihol síce aj niektoré pozitíva, napríklad menej identifikovaných rizík ako v predošlom rozpočte či zlučovanie regulačných úradov, v konečnom dôsledku však návrh rozpočtu skritizoval. Problémom podľa neho je predovšetkým štruktúra konsolidácie, ktorú vláda zvolila. „Vláda nevie šetriť na sebe, vie len ľuďom dvíhať dane,“ tvrdí.

Miklošovi sa nepozdáva skutočnosť, že vláda ide najmä cestou jednorazových opatrení, ktoré nepovedú k dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Dokazuje to podľa neho úroveň štrukturálneho deficitu, teda schodku očistená o cyklické vplyvy a jednorazové efekty, ktorý mal podľa pôvodného návrhu v budúcom roku dokonca stúpnuť. Po zapracovaní vyšších odhadov príjmov z daní a odvodov rezort financií hovorí už o stagnácii štrukturálneho deficitu, čo odôvodňuje najmä snahou podpory hospodárskeho ras­tu.

Podľa exministra financií to však zrejme ani s podporou hospodárskeho rastu nemyslí vláda Roberta Fica celkom vážne, keď prijíma konsolidačné opatrenia typu daňové licencie a keď po svojom nástupe zvýšila daň z príjmu právnických osôb z 19 % na 23 %. Budúcoročné zníženie sadzby na 22 % totiž v kombinácii s daňovými licenciami podľa neho pomôže len veľkým priemyselným podnikom, kým malé a stredné podniky na tieto opatrenia v konečnom dôsledku skôr doplatia.

Pochvalu si vláda Roberta Fica za predložený rozpočet od Mikloša nevyslúžila ani za navrhované škrty vo výdavkoch. Rozpočet totiž podľa neho počíta najmä so škrtmi v kapitálových výdavkoch, čo taktiež nepovažuje za dlhodobo udržateľný prístup. „Vláda prijíma prevažne opatrenia, ktoré nie sú udržateľné, ktoré síce pomôžu teraz, ale do budúcnosti problém nevyriešia,“ okomentoval návrh na záver svojho vyše hodinového vystúpenia v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu Ivan Mikloš.

Invetori podľa ministra sledujú celkový deficit

Štvrtkový prvý rokovací deň o vládnom návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok ukončili poslanci slávnostným rozsvietením vianočného stromčeka pred budovou Národnej rady SR. Posledný pritom k poslancom prehovoril vo svojom druhom štvrtkovom vystúpení minister financií Peter Kažimír, ktorý prevažne reagoval na predchádzajúce vystúpenie jeho predchodcu Ivana Mikloša.

Podľa ministra diskusii o rozpočte pomáha, že sú k dispozícii hodnotenia návrhu z viacerých strán, či už od rozpočtovej rady alebo od Európskej komisie, čo v minulosti chýbalo. Na druhej strane však tvrdí, že ani to neznamená správnu interpretáciu niektorých údajov všetkými stranami. Kažimír hovorí, že nespochybňuje opodstatnenosť merania štrukturálneho deficitu, na druhej strane však napríklad investorov na finančných trhoch podľa neho zaujíma predovšetkým celkový deficit verejných financií, ktorý kabinet Roberta Fica znižuje.

Minister pritom pripúšťa, že nie všetko, s čím vláda v budúcom roku počíta, je aj skutočne v rozpočte napísané. Narážal pri tom predovšetkým na úsilie znižovať daňové úniky, ktorého výsledky sa podľa neho už preukázali pri poslednej aktualizácii daňových a odvodových príjmov. Podľa Kažimíra je totiž pravdepodobné, že výber daní sa bude naďalej zlepšovať, čo však v aktuálnom návrhu rozpočtu napísané nie je. „Na čo my vsádzame, je to naozaj stávka, je zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty,“ povedal.

Z 22 písomne prihlásených poslancov tak vo štvrtkovej rozprave k návrhu zákona roka stihol vystúpiť iba Ivan Mikloš z SDKÚ. Okrem neho vystupovali len minister Kažimír a šéf finančného výboru Daniel Duchoň zo Smeru, ktorí sa do rozpravy prihlásili mimo štandardného poradia. Diskusia k rozpočtu tak bude pokračovať v piatok, keď by mal vystúpiť podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH), ktorý takisto využil svoju možnosť prihlásiť sa do rozpravy mimo poradia.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet