Rozpočet bude stáť a padať na výbere daní

Štátny rozpočet na budúci rok je podstatne viac ako po minulé roky viazaný na lepší výber daní.

06.12.2013 13:30
debata (3)

Ak plány vlády vyjdú, zvýši sa udržateľnosť rozpočtu aj do ďalších rokov, v opačnom prípade bude mať vláda veľký problém nahradiť výpadok a zároveň financovať priority. Rozpočet počíta napríklad s rastom platov učiteľov o päť percent a úradníkov o dve percentá. Hlavnou prioritou je spolufinancovanie eurofondov na diaľnice.

Nateraz sa analytici z rezortu financií spoliehajú na posledné zlepšené prognózy o výbere daní, podľa ktorých oproti pôvodne navrhovanému rozpočtu pritečie do štátnej kasy na budúci rok dodatočne približne 178 miliónov eur. Väčšia časť z tejto sumy pôjde na znižovanie deficitu, ktorý by mal podľa najnovších plánov poklesnúť v roku 2014 na úroveň 2,64 percenta.

V budúcoročnom rozpočte sa takisto počíta s rezervou 250 miliónov eur na ešte lepší výber daní. Kým doteraz sa zlepšuje najmä výber DPH po štarte bločkovej lotérie, na budúci rok sa počíta, že úspech prinesú kontrolné elektronické výkazy DPH, ktoré budú firmy zasielať daniarom. Minister financií Peter Kažimír vo štvrtok pri predstavení budúcoročného rozpočtu verejnej správy v parlamente povedal, že bude pokračovať v „križiackej výprave proti daňovými podvodom“. Pri hlasovaní o rozpočte sa nečakajú komplikácie vzhľadom na počet poslancov Smeru.

Ak by sa plány rezortu Petra Kažimíra nepodarilo naplniť, štát by musel pre potrebu znižovania deficitu prijímať ďalšie nepopulárne opatrenia. Štát však napriek lepším číslam výberu daní zavádza v budúcom roku daňové licencie, z ktorých očakáva príjem na úrovni 112 miliónov eur ročne. Zároveň znižuje korporátnu daň z 23 na 22 percent.

Ekonómovia však upozorňujú na fakt, že pre vyšší výber dane z pridanej hodnoty je dôležité aj to, koľko ľudia míňajú, aké majú mzdy a koľko ich je zamestnaných. Pri aktuálnej 14-percentnej nezamestnanosti sú ľudia stále v obchodoch opatrní.

„Budúci výber daní je veličina, ktorú vláda nepozná, predstavuje preto do veľkej miery veštenie z krištáľovej gule. To, čo má vláda pod svojou kontrolou, sú práve jej výdavky. Pri konsolidácii by sa preto mala sústrediť na výdavkovú stranu rozpočtu, a to aj vzhľadom na zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia, ktoré vstúpilo do platnosti začiatkom tohto roka,“ tvrdí analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Ján Dinga. Vláda chce úsporu výdavkov dosiahnuť cez reformu verejnej správy Eso, ktorá by mala v tomto roku ušetriť takmer 130 miliónov eur, v budúcom roku až 333 miliónov eur.

Kažimír tvrdí, že v tomto roku šetrenie na výdavkoch prevýši príjmové opatrenia v pomere 60 ku 40. Veľkosť opatrení na dosiahnutie rozpočtového cieľa v roku 2014 je 1,6 percenta hrubého domáceho produktu. „V tomto roku tiež dochádza k výraznému zníženiu štrukturálneho deficitu na úroveň 2,9 percenta HDP z minuloročných 4,4 percenta HDP,“ povedal včera Kažimír v parlamente. Štrukturálny deficit hovorí o hospodárení vlády po očistení od vplyvu hospodárskych cyklov a jednorazových príjmov a výdavkov.

Slovensko však štrukturálny deficit v roku 2014 zvyšuje podľa aktuálnych odhadov rezortu financií o 0,1 percenta výkonu ekonomiky. Aby krajina nečelila konaniu zo strany Bruselu, požiadala Európsku komisiu o výnimku, aby sme ho mohli znižovať aj o peniaze na spolufinancovanie investícií z eurofondov, po ktorých započítaní by deficit klesol tak, ako to požadujú európske pravidlá.

Tým, že sa vláda vracia k pôvodnému plánu znížiť deficit na úroveň 2,64 percenta v budúcom roku, takisto zmierňuje aj tlak na štátny dlh. Ten je momentálne na úrovni 54,3 percenta. V momente, keď prekročí úroveň 57 percent, príde k automatickému aktivovaniu dlhovej brzdy, a štát by musel predložiť vyrovnaný rozpočet. Skokovo by na to musel nájsť v priebehu jedného roku tri miliardy eur. Na rok 2014 rezort financií naplánoval dlh na úrovni 56,8 percenta.

Podľa Európskej komisie však existujú riziká, pre ktoré by aj v budúcom roku mohol deficit vyskočiť opäť nad trojpercentnú hranicu, a to na úroveň 3,2 percenta. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozornila, že vláda sa spolieha najmä na jednorazové a dočasné opatrenia, ako sú dividendy so štátnych firiem, ktoré bude potrebné nahradiť štrukturálnymi opatreniami, aby sa dosiahlo približne vyrovnané hospodárenie v roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet