Metrostav prerušil stavbu pražského tunela Blanka

Metrostav v sobotu preruší výstavbu tunela Blanka, od Prahy žiada preplatenie dlhu 2,155 miliardy českých korún. Stavenisko začali robotníci zabezpečovať už v piatok.

07.12.2013 12:36
Tunel Blanka Foto: ,
Stavba pražského tunela Blanka
debata (5)

Ako dlho budú práce prerušené, nikto nevie. Metrostav sa pre dlh už obrátil na rozhodcovský súd. Na tento súd sa zrejme obráti aj Praha. Tvrdí, že zmluva s Metrostavom je neplatná.

Stavbyvedúci majú za úlohu zabedniť vstupy na stavenisko do sobotňajšieho večera. „Stavenisko ohradíme nepriehľadným plotom a bude tam aj ochranka. Je tam množstvo drahých komponentov a tiež veľa medených káblov. Ak to nezatlčieme doskami, tak to nikto neustráži,“ uviedol hovorca Metrostavu František Polák.

Voľný zostane iba vjazd v Tróji, aby sa na stavenisko dostali zamestnanci firmy ČKD Praha DIZ, ktorí budú ďalej pracovať na technologickej časti. Metrostav nechá na mieste len technikov, ktorí budú stavbu kontrolovať, a havarijnú čatu pre prípad nečakaných situácií.

Metrostav zastavuje stavebné práce, lebo mu Praha mu dlhuje 2,155 miliardy korún, stavbári podľa Poliaka tiež čakajú na to, až im dokončovacie práce magistrát povolí.

Vedenie Prahy však spochybňuje platnosť celej zmluvy, podľa ktorej sa tunel stavia. Tvrdí, že je neplatná a že dlžné peniaze má, ale nemá ich ako vyplatiť. Praha rokovala s Metrostavom už minulý týždeň, ale obe strany sa nezhodli, či je zmluva platná alebo nie. Praha teraz skúma žalobu Metrostavu, do stredy rozhodne o svojom ďalšom postupe.

Stavbu sprevádzajú aj ďalšie problémy. Podľa správy magistrátneho kontrolného odboru napríklad nesúhlasia sumy v zozname dokladov k jednotlivým stavbám predloženom odborom účtovníctva a sumami vedenými odborom mestského investora. Rozdiel v sumách za stavebnú časť je až 400 miliónov korún.

Tunel Blanka mal byť pôvodne sprevádzkovaný v roku 2011, termín sa ale odsunul na jar 2014. Cena stavebných prác aj technológia mala byť zhruba 26 miliárd korún, teraz sa ale hovorí o viac ako desaťmiliardovom náraste. Ročné náklady na zastavenie a konzerváciu stavby odhaduje Praha na 1,6 miliardy korún.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #tunel Blanka