Diaľnica na Ponitrí má staviteľa

Rýchlostná cesta R2 od Ruskoviec po Pravotice, ktorá by mala nahradiť doterajšiu komunikáciu s prívlastkom cesta smrti, vyjde štát podľa informácií denníka Pravda na 88 miliónov eur.

09.12.2013 20:00 , aktualizované: 10.12.2013 08:00
debata (8)

Práve toľko totiž za výstavbu obchvatu Bánoviec nad Bebravou požadujú po včerajšom otváraní obálok s ponukami Inžinierske stavby Košice, ktoré ju zároveň vedia postaviť najlacnejšie. Ak Národná diaľničná spoločnosť neakceptuje ich ponuku, šancu stavať má druhý v poradí – Strabag spoločne s Doprastavom a Váhostavom, ktorí už na R2 budujú detviansky úsek.

Rýchlostná cesta R2 má ísť naprieč krajinou, a to z Trenčína po Žiar nad Hronom, potom vodiči pôjdu kúsok po R1 a následne bude R2 pokračovať zo Zvolena južnou trasou do Košíc.

zväčšiť Foto: Pravda
diaľnice, rýchlostné cesry, R2

Strabag, ktorý je lídrom združenia druhého v poradí, vie rýchlocestu postaviť mierne drahšie ako Inžinierske stavby Košice, za 90,5 milióna. Štát pritom predpokladal náklady na stavbu vo výške 104,98 milióna eur. Verejné obstarávanie už prinieslo aj úsporu 60 percent, v tomto prípade je to menej.

Za desaťkilometrový úsek R2 nedávno bojovala petíciou aj primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Tvrdila, že spomínanú cestu im sľuboval premiér Robert Fico roku 2008, keď počas svojej prvej vlády navštívil Prievidzu. Kabinet vtedy prijal uznesenie, podľa ktorého mal minister dopravy zabezpečiť začatie stavebných prác rýchlostnej cesty R2 v Trenčianskom kraji do konca roka 2010.

Cesta sa tak mala začať stavať roku 2010 a v roku 2014 mala byť ukončená. Realita je taká, že na budúci rok sa s výstavbou len začne a motoristom sa úsek odovzdá o niečo neskôr, ako sa pôvodne plánovalo – v priebehu roka 2016, keďže výstavba sa nezačala v lete.

Rýchlostná cesta by do regiónu mohla priniesť aj nové pracovné miesta, keďže podľa primátorky Macháčkovej je blízko priemyselný park, no investori sa doň hľadajú veľmi ťažko. S petíciou sa k nej vtedy pridali aj ostatné mestá v okolí. "Dúfam, že sa konečne začne stavať rýchlostná komunikácia R2 smerom na Trenčín. To je jediné, čo chýba tomuto regiónu, dobrá infraštruktúra. Keď bude rýchlostná komunikácia, tento región čaká veľký rozvoj,“ predpokladá Dušan Šimka, primátor Novák.

Práce na obchvate Bánoviec nad Bebravou by mali trvať 852 dní, čiže dva roky a štyri mesiace. Na ceste postavia štrnásť mostov, najdlhšie budú mať 201 a 153 metrov. Rýchlostná cesta R2 má v celkovej dĺžke až vyše tristo kilometrov, no zatiaľ je hotových len minimum, a to polprofil na východe od Figy po Tornaľu a obchvat Oždian. Detviansky úsek od Pstruše po Kriváň majú postaviť Strabag s Doprastavom a Váhostavom za 213 miliónov eur. O pár dní sa rozhodne aj o tom, kto postaví rýchlostnú cestu v okolí Zvolena. Z Bratislavy sa tak do Zvolena vodiči presunú po D1 a R1 a následne od Zvolena do Detvy po postavenej R2. Tá sa bude postupne ťahať južne smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu, Rožňavu až sa skončí v Košiciach.

Od Žiaru nad Hronom smerom k Trenčínu však doprava po R2 nebude ešte niekoľko rokov plynulá. Chýbať budú totiž úseky pri Prievidzi, Novákoch, Partizánskom a Mníchovej Lehote, kde sa napája na severnú diaľnicu D1 smerujúcu do Žiliny. Spomínané časti R2 sa začnú stavať okolo rokov 2017 až 2019 a dobudujú sa v roku 2022. Veľké diaľničné plány, ktoré mal na začiatku roka minister dopravy Ján Počiatek, sa tak z väčšej časti začínajú napĺňať. Tvrdil totiž, že do konca tohto roka rozostavia 80 kilometrov diaľnic a do ďalších volieb 310 kilometrov diaľnic a rýchlociest.

Stavba sa rozbieha na R2 Pstruša – Kriváň (10,38 km), D1 Hubová – Ivachnová (15,28 km), D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (11,38 km) a D3 Svrčinovec – Skalité (12,28 km). Do konca roka by sa mala podpísať zmluva na výstavbu R2 Ruskovce – Pravotice (10,76 km) a R2 Zvolen – Pstruša (10,5 km). Otázne zostáva, či do zoznamu začatých stavieb bude patriť aj úsek s tunelom Višňové, ktorý by mal postaviť Doprastav. Najlacnejšia Skanska so Strabagom sa však ešte môžu odvolať.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #R2 #Ponitrie