Výnosy českých penzijných fondov budú okolo 2 %

Výnosy českých transformovaných penzijných fondov tento rok budú medzi jedným až dvoma percentami a príliš neprekročia infláciu. Fondy tak pripíšu klientom podobné zhodnotenie ako za minulý rok. Vyplýva to z ankety medzi penzijnými spoločnosťami. České ministerstvo financií očakáva infláciu za tento rok na úrovni 1,4 percenta.

15.12.2013 15:15
debata (1)

„Zhodnotenie transformovaných fondov bude v tomto roku medzi jedným a dvoma percentami,“ povedal predseda predstavenstva Penzijní společnosti Komerční banky Pavel Jirák. Rovnaké zhodnotenie očakávajú aj Penzijní společnost Allianz a Penzijní společnost České spořitelny.

„Vzhľadom na to, že sme počas recesie prešli v aktívach na bezpečnejšie finančné inštrumenty (najmä na štátne dlhopisy a nástroje peňažného trhu) a po ukončení predaja penzijného pripoistenia musíme držať vyššiu likviditu, bude výnos v transformovanom fonde nižší než v minulých rokoch,“ upozornila Penzijní společnost České spořitelny.

„Cieľom je, aby sme klientom aj v tomto roku priniesli zhodnotenie, ktoré bude nad mieru inflácie,“ uviedol riaditeľ Penzijní společnosti České pojišťovny Vladimír Bezděk.

O výnosoch rozhoduje výsledok na konci kalendárneho roka, uviedol hovorca skupiny AXA Karel Żyła. „Avšak ak by sa situácia naďalej vyvíjala ako v prvých troch štvrťrokoch, mohli by sme sa priblížiť zhodnoteniu tri percentá,“ dodal.

Nové účastnícke fondy doplnkového dôchodkového sporenia podľa neho zatiaľ nenadobudli dostatok majetku, a tak v súlade so svojimi štatútmi investovanli veľmi konzervatívne. Tomu zodpovedá aj priebežné zhodnotenie.

Z nových fondov spoločnosti Conseq vykázal koncom novembra Globálny akciový fond zhodnotenie viac ako 20 percent, dlhopisové fondy od 2,4 do troch percenta a konzervatívny fond 0,54 percenta.

Penzijné pripoistenie so štátnym príspevkom, takzvaný tretí pilier dôchodkovej reformy, malo na konci tretieho štvrťroka 4,95 milióna ľudí. To je o 185 000 menej než na konci roka. Nové zmluvy o penzijnom pripoistení bolo možné uzatvárať do 30. novembra 2012. Od januára 2013 sa môžu uzatvárať len zmluvy o doplnkovom dôchodkovom sporení – tých bolo do konca septembra uzavretých viac ako 53 000.

Doplnkové sporenie okrem iného neponúka výsluhový dôchodok. Nové fondy už tiež neručia za to, že prípadná strata nezníži úspory klienta. Takisto nebudú vyplácať polovicu nasporených peňazí po 15 rokoch. Naopak, ponúka možné vyššie zhodnotenie.

Česi sa môžu prostredníctvom penzijných fondov pripoistiť za finančného prispenia štátu od roku 1994. Z pôvodných 44 fondov ich na trhu zostalo deväť. Všetky sa zúčastňujú dôchodkovej reformy, niektoré však len premeny súčasného penzijného pripoistenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dôchodok