Brusel dá Grécku tri miliardy na dostavbu diaľnic

Európska komisia (EK) ako výkonný orgán EÚ v pondelok schválila trojmiliardovú finančnú pomoc pre Grécko, ktoré za ne postaví štyri veľké diaľnice.

16.12.2013 15:44
debata (18)

Podľa komisára EÚ pre regionálnu politiku Johannesa Hahna má investícia za cieľ hospodársku obnovu krajiny. Predpokladá sa totiž, že výstavba komunikácií vytvorí 6 000 pracovných miest, z toho 1 700 trvalých. Doteraz bola ich výstavba pozastavená pre úsporné opatrenia vlády, ktorá sa znižovaním výdavkov snažila vysoko zadlženú krajinu zachrániť pred bankrotom. Grécke diaľnice sú podľa Hahna kľúčové z pohľadu celoeurópskej cestnej siete a sú v záujme jednotného trhu. Diaľnice by mali byť postavené do konca roka 2015.

Grécko, ktoré 1. januára prevezme predsedníctvo EÚ, už niekoľko rokov prechádza tvrdými škrtmi vo verejnom sektore ako hlavnej podmienke zahraničnej finančnej pomoci v celkovej dohodnutej sume 240 miliárd eur. Výmenou za jej postupné posielanie do Atén musí tamojšia vláda realizovať dôležité, no bolestivé reformy v rámci fungovania štátu. Rušenie pracovných miest, zvyšovanie daní, predaj štátneho majetku či znižovanie platov a dôchodkov však vyvolávajú tvrdý odpor verejnosti, ktorá sa proti zahraničným požiadavkám búri.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #diaľnice