Štvrtým mobilným hráčom na Slovensku bude Swan

K trom súčasným mobilným operátorom počas budúceho roku pribudne aj spoločnosť Swan.

19.12.2013 12:00
debata (4)

Takýto výsledok priniesla aukcia na prenos dát technológiou LTE. Tá umožňuje poskytovať superrýchly internet a k nemu aj služby telefonovania. Ak sa výsledok aukcie oficiálne potvrdí, po siedmich rokoch od vstupu tretieho operátora, ktorým je od roku 2007 spoločnosť O2, by sa mala konkurencia na trhu ďalej zlepšiť.

Časť z frekvencií si mali v aukcii odkrojiť aj súčasní hráči, najmä Telekom a tiež aj Orange a O2. Swan už v súčasnosti ponúka optické i DSL prípojky či lacnejšie telefonovanie cez mobilnú sieť z vlastných SIM kariet.

Zatiaľ si však na mobilnú komunikáciu prenajíma služby spoločnosti O2. Šéf Swanu Juraj Ondriš spomínanú informáciu o výsledku LTE aukcie pre denník Pravda nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „O tendri nemôžem vôbec hovoriť, má veľmi prísne podmienky,“ zdôvodnil Ondriš. Viacerí bežní zamestnanci firmy, ktorí nechcú byť menovaní však potvrdili, že spoločnosť je po minulotýždňovom skončení elektronickej aukcie na Telekomunikačnom úrade SR pripravená na budovanie vlastnej mobilnej siete.

Štvrtý operátor sa však zrejme sústredí hlavne na poskytovanie mobilného internetu. V súťaži síce získal licenciu aj na telefonovanie či posielanie SMS, viaceré zakúpené frekvencie zatiaľ možno využiť iba na prenos dát pomocou mobilnej siete štvrtej generácie. Používatelia v mestách i na vidieku budú môcť prenášať dáta rýchlosťami, ktoré sa pohybujú na úrovni rýchlostí káblových sietí v budovách. Napríklad film s veľkosťou sedemsto megabajtov možno prostredníctvom siete najnovšej generácie preniesť zhruba za jednu minútu.

Či LTE aukcia prinesie aj väčšiu konkurenciu pri telefonovaní, z ktorou by mohli ísť dole ceny, závisí od zvolenej stratégie. Je však napríklad možné, že k superrýchlemu internetu by operátori pri využívaní LTE technológií mohli v určitých prípadoch ponúkať telefonovanie či SMS ako doplnkové služby za výhodnejšie ceny.

Podľa informácií Pravdy z telekomunikačného prostredia budú štyria operátori v mnohých prípadoch zdieľať svoje základňové stanice. Na jednom stožiari tak asi budú antény všetkých slovenských poskytovateľov mobilných služieb. Jednotlivé firmy budú medzi sebou preto súťažiť najmä cenou za služby, ale aj ponúkanou rýchlosťou prenosov dát.

Superrýchly mobilný internet prostredníctvom technológie LTE sa na Slovensku objavil vlani v auguste, keď O2 spustilo pilotný projekt prenosov. Internet si používatelia môžu zakúpiť dodnes, táto možnosť sa však týka iba ľudí žijúcich v Bernolákove v okrese Senec. S komerčnou ponukou 4G internetu pre väčšie množstvo ľudí prišiel v polovici novembra Telekom. V súčasnosti zaň žiada mesačný poplatok 20 eur, dostupný je v osemnástich mestách na Slovensku. Pre problémy s presahom mobilného signálu za hranice však nie je napríklad v Bratislave či v Košiciach.

Aukcia LTE by sa mohla stať ďalším míľnikom na telekomunikačnom trhu. Naposledy telekomunikačné vody rozvírila správa o tom, že operátora O2 získala na Slovensku a v Česku od španielskeho vlastníka finančná skupina PPF českého miliardára Petra Kellnera.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori #Swan