Štvrtý mobilný hráč sa musí poponáhľať

Spoločnosť Swan, najmladší budúci konkurent súčasnej trojice mobilných operátorov, počas nasledujúcich dvoch rokov preinvestuje do vybudovania siete štvrtej generácie desiatky miliónov eur.

24.12.2013 08:38
mobil, smartfón, internet Foto:
Spoločnosť Swan zrejme prinesie superrýchly mobilný internet aj etelefonovanie.
debata (4)

V podmienkach licencie, ktorú operátor Swan nedávno získal v elektronickej aukcii, má totiž stanovené náročné kritériá, ktoré ho v prípade nesplnenia pripravia o povolenie na prevádzku.

Podľa informácií Pravdy z telekomunikačného prostredia bude jeho sieť zostavená iba z vysielačov v pásme 1 800 megahertzov. Vyvolávacia cena najhodnotnejších častí tohto pásma bola spolu 4,4 milióna eur, ku ktorým bolo možné pridať ešte ďalšie frekvencie. Swan vraj nakúpil povolenia celkovo za šesť miliónov eur. Je možné, že operátor prinesie superrýchly mobilný internet a k nemu ako doplnkovú službu etelefonovanie, ktoré by na trhu tak mohlo zlacnieť.

Prenos dát v spomínanom pásme umožní stiahnutie 700-megabajtového filmu už zhruba za jednu minútu. Na porovnanie, prostredníctvom siete druhej generácie by prenos trval štyristokrát dlhšie. Pomocou bežne dostupných ADSL pripojení cez pevné telefonické linky sa rovnako veľký film sťahuje asi dvadsať minút.

Telekomunikačný úrad ani samotný operátor informácie o vydražení frekvencií ani o cene ešte nepotvrdili. Zakazujú im to predpisy. Začiatkom budúceho roka by sa to však podľa hovorcu úradu Romana Vavra malo zmeniť. "Predpokladáme, že v priebehu januára 2014 by mohli byť k dispozícii informácie,“ spresňuje Vavro. Za utajovaním sú podľa neho skúsenosti s podobnými aukciami v iných štátoch, kde po tendroch vznikli viaceré škandály.

Už pred elektronickou aukciou Telekomunikačný úrad stanovil podmienku, že do dvoch rokov bude musieť byť dostupný signál najnovšieho hráča až pre štvrtinu Slovákov. Znamená to, že signál bude dostupný pre ľudí v 25 najväčších slovenských mestách.

Najnovší hráč na mobilnom trhu už v súčasnosti podniká v oblasti poskytovania internetu či telekomunikácií. Prenikol už aj medzi mobilných operátorov a pod vlastnou značkou predáva SIM karty. Kým však ešte nemá vlastnú licenciu na vysielanie v pásmach mobilných sietí, jeho zákazníci využívajú vysielače a ústredne O2. Práve poskytovanie internetu vo viacerých veľkých mestách bude pre Swan veľkou výhodou. Jednotlivé vysielače totiž bude môcť pripojiť priamo na svoje optické linky a túto službu bude môcť ponúknuť aj svojim konkurentom. Úrad tiež zaručil, že pri spustení siete bude môcť firma využívať takzvaný národný roaming, ktorý dodnes môžu využívať niektorí zákazníci O2. Vďaka tejto možnosti tak operátor svojím signálom nemusí pokrývať územia s malým počtom obyvateľov.

V nedávno uskutočnenej elektronickej aukcii bolo v ponuke aj pásmo 800 megahertzov. Tieto frekvencie totiž umožňujú superrýchly prenos dát, pričom zároveň pokryjú aj veľké územie. Vysokorýchlostný internet tak bude dostupný aj pre vidiečanov, ktorí v súčasnosti takúto možnosť nemajú. Swan však podľa informácií z telekomunikačného prostredia so svojimi konkurentmi nebojoval. Nemal na to dostatok peňazí. Takisto nezískal ani povolenie na prenosy v pásme 2 600 megahertzov, ktoré si kúpili súčasní traja operátori. Je však otázne, do akej miery budú toto pásmo využívať. Jeho dosah je totiž relatívne krátky. Ak by mala byť týmto pásmom pokrytá napríklad Bratislava, vysielače by museli byť postavené zhruba každých 200 metrov. Také vysoké frekvencie totiž ťažko prechádzajú múrmi. Pri menšej hustote vysielačov by preto mali superrýchly internet iba ľudia na uliciach, nie však v budovách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori #Swan