Štátne lesy budú predávať drevo len so zábezpekou

Štátny podnik Lesy SR bude od januára budúceho roka žiadať zabezpečenie platieb za dodaný tovar od všetkých odberateľov bez výnimky. Informoval o tom štátny podnik.

26.12.2013 12:06
debata (1)

Doteraz sa banková garancia, platba vopred alebo stála záloha pri niektorých odberateľoch nevyžadovala. Podľa zverejnených Zásad a priorít obchodnej politiky Lesy SR, sa budú zmluvy uzatvárať na štvrťročné, pri centrálnych zákazníkoch na maximálne ročné obdobie. Zmluvy na dlhšie časové obdobie bude podnik uzatvárať iba s firmami, ktoré majú od vlády schválený investičný stimul.

„Vieme, že banková garancia môže mierne zvýšiť náklady spracovateľov na obstaranie dreva, no ide najmä o najväčších slovenských spracovateľov, a tí by nemali mať problém garantovať svoje záväzky voči štátnemu podniku,“ konštatoval generálny riaditeľ podniku Ctibor Határ. Ako dodal, krach a platobné problémy niektorých veľkých spoločností v uplynulom období ukázali, že ťažkosti sa nevyhýbajú ani najväčším spracovateľom dreva na Slovensku. Uvedené opatrenie sa dotkne podľa Határa aj odberateľov energetickej drevnej štiepky.

Podnik Lesy SR pôsobí so svojimi podnikateľskými aktivitami v trhovom prostredí a v zóne voľného obchodu EÚ. Napriek tomu nepočíta so zvyšovaním exportu dreva na cenovo výhodnejšie trhy okolitých krajín. V rámci predaja svojich komodít bude prihliadať predovšetkým na dosiahnutie maximálnej ceny u finančne stabilných tuzemských obchodných partnerov. Iba u komodít, na ktoré nie sú na Slovensku vytvorené spracovateľské kapacity, a ktorých vývozom sa dá dosiahnuť výrazne vyššie finančné zhodnotenie, využije štátny podnik priestor voľného trhu EÚ.

Štátny podnik Lesy SR Banská Bystrica vznikol v roku 1999 na základe rozhodnutia Ministerstva pôdohospodárstva SR zlúčením šiestich bývalých regionálnych podnikov štátnych lesov. Základným predmetom činnosti podniku je spravovanie lesného a iného majetku vo vlastníctve štátu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #les #Lesy SR