Na dostavbu Mochoviec pôjdu ďalšie peniaze

Štát ako 34-percentný akcionár Slovenských elektrární (SE) by mal začiatkom budúceho roka súhlasiť s dodatočným navýšením prostriedkov v sume zhruba 500 miliónov eur ešte potrebných na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

27.12.2013 10:28
debata (3)

„Predpokladáme, že v prvom, druhom mesiaci nového roku by sme navýšenie rozpočtu mohli akceptovať,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Akcionári Slovenských elektrární, teda štát a talianska spoločnosť Enel, ktorá vlastní v podniku 66 % akcií, už dodatočne schválili na dostavbu mochoveckých blokov prostriedky v objeme približne 500 miliónov eur. Výstavba dvoch jadrových blokov by si tak mala nakoniec vyžiadať 3,8 miliárd eur namiesto plánovaných 2,8 miliárd eur. „My stále preverujeme tie zmluvné potreby na navýšenie rozpočtu pre dostavbu jadrových blokov. Ešte nemáme všetky náležitosti toho navýšenia vysvetlené tak, ako by sme požadovali. Hlavne chceme mať určitú predstavu, že to napreduje tak, ako treba. Každopádne je to náročný projekt a sprísňujúce sa bezpečnostné podmienky predražujú takýto projekt všade vo svete,“ dodal Malatinský.

Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce by sa mala ukončiť na konci budúceho roka, štvrtého bloku potom v roku 2015. Pôvodne sa však hovorilo o termínoch koniec roka 2012 a jeseň 2013. Minister Malatinský verí, že Slovenské elektrárne už nové termíny dostavby dodržia, aj keď za určitých okolností by vedel pochopiť ďalšie meškanie spustenia blokov do prevádzky. "Veríme, že elektrárne urobia všetko preto, aby sa tieto termíny splnili. Tvrdíme však, že je potrebné, aby bola tá stavba kvalitná. A to je niekedy dôležitejšie než nejaký termín. Takže áno, máme snahu, aby sa dodržal ten termín, ktorý bol prisľúbený, ale keby malo dôjsť k nejakému opomenutiu nejakých bezpečnostných predpisov, tak si vieme predstaviť, že by sme nejaký ďalší časový posun akceptovali,“ konštatoval Malatinský.

Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať približne tisíc megawattov. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Mochovce