SEPS preinvestovala v roku 2013 viac ako 100 miliónov eur

Spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) preinvestovala v roku 2013 viac ako 100 miliónov eur. Ide o historicky najvyšší investičný plán.

27.12.2013 16:34
debata (1)

K hlavným investičným akciám v roku 2013 patrilo pokračovanie prác na súbore stavieb Transformácia 400/110 kV Medzibrod, ktorý bol v roku 2013 ukončený a odovzdaný do prevádzky. „Realizáciou tohto súboru stavieb sa výrazne zvýšila bezpečnosť dodávky elektriny v uzlovej oblasti Medzibrod, ako aj kvalita dodávanej elektriny pre významného odberateľa Železiarne Podbrezová,“ informovala spoločnosť. Tento projekt sa z veľkej časti financoval z prostriedkov Medzinárodného podporného fondu na vyradenie elektrárne Bohunice (BIDSF).

V roku 2013 firma pokračovala aj na stavbách Diaľkové riadenie v elektrickej stanici Veľký Ďur, kde sa vykonávajú práce súvisiace s pripojením nových jadrových blokov Atómovej elektrárne Mochovce do prenosovej sústavy, a Diaľkové riadenie v elektrickej stanici Levice, kde firma vymieňa dva transformátory. Medzi objemovo najväčšie akcie v roku 2013 sa zaraďuje aj výstavba dvojitého 400 kV vedenia medzi elektrickou stanicou Voľa a existujúcim vedením Lemešany – Kapušany a Transformácia 400/110 kV v elektrickej stanici Voľa. „Realizáciou uvedených stavieb sa zabezpečí spoľahlivé zásobovanie nových priemyselných odberateľov elektrickej energie v tomto regióne, a to hlavne oceliarne Strážske,“ dodal prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Medzi významné investície v roku 2013 zaradila firma aj výstavbu diaľkového riadenia a doplnenie druhého transformátora 400/110 kV s inštalovaným výkonom 350 MVA v elektrickej stanici Stupava. „Tento investičný projekt zvýši bezpečnosť a spoľahlivosť napájania hlavného mesta SR a jeho okolia elektrickou energiou,“ spresnil podnik.

SEPS plánuje v roku 2014 preinvestovať takmer 94 miliónov eur. Investičný plán sa zameriava hlavne na projekty začaté v predchádzajúcich rokoch. „V roku 2014 medzi objemovo najvýznamnejšie investičné akcie bude patriť výstavba nového vedenia 2×400 kV Gabčíkovo – Veľký Ďur a stavba Diaľkové riadenie v elektrickej stanici Rimavská Sobota a výmena transformátora,“ konštatovala spoločnosť SEPS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #SEPS