Francúzski boháči sú bližšie k 75 % dani, prešla ústavnou radou

Francúzska ústavná rada schválila zámer socialistickej vlády prezidenta Françoisa Hollanda, ktorá chce zaviesť 75-percentnú daň z príjmov pre najbohatších občanov. Vyplýva to z oficiálneho oznámenia rady, o ktorom v nedeľu informovala agentúra AFP.

29.12.2013 11:17
Hollande Foto: ,
Francúzska ústavná rada schválila zámer socialistickej vlády prezidenta Françoisa Hollanda. Kabinet chce zaviesť 75-percentnú daň z príjmov pre najbohatších občanov.
debata (29)

Vlani ústavná rada, ktorá je francúzskou obdobou ústavného súdu a dohliada na to , či zákony neodporujú ústave, daň pre bohatých odmietla. Vláda ale pravidlá pre jej výber prepracovala a teraz už zámer prešiel.

Sľub zavedenia vysokých daní z príjmu pre tých najbohatších bol jedným z kľúčových bodov Hollandeova volebného programu. Prezident tvrdil, že ide o gesto solidarity v čase ekonomickej nestability. Opozičná pravica namietala, že daň je trestom za bohatstvo a povedie k odchodu niektorých Francúzov z krajiny. Pre novú „milionársku daň“ už z dosahu francúzskeho daňového úradu utiekol napríklad herec Gérard Depardieu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Francúzsko