Gang upravuje plynomery, polícia je mu na stope

Na Slovensku pôsobí organizovaná skupina ľudí, ktorí ponúkajú "zmenšenie" spotreby plynu. Za úpravu počítadla na plynomere chcú sto eur, ľudí zároveň lákajú na viac ako tisícovú úsporu na poplatkoch. Desiatky obyvateľov preto teraz čelia aj niekoľkotisícovým sankciám.

07.01.2014 20:00 , aktualizované: 08.01.2014 08:00
Plyn, plynomer, odpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (33)

„Pomocou špeciálnych zariadení na počítadle nastavíme takú hodnotu, akú chcete a plynomer zaplombujeme. Nikto nezistí, že sme to spravili,“ povedal jeden člen gangu, ktorý s ponukou zhodou okolností oslovil redaktora Pravdy. Pod podmienkou dodržania anonymity poskytol vyjadrenie, s tvrdením, že slovenských súdov sa aj tak neobáva. Členovia gangu podľa neho často menia telefónne čísla a zásadne nikomu nehovoria mená. Polícia je im však na stope.

Spoločnosť SPP Distribúcia, ktorá sa stará o odpočty plynomerov i o distribúciu plynu na Slovensku, hovorí, že zásahy na plynomeroch vedia odhaliť. „Každý podvod sa raz odhalí a problémy s políciou a faktúrou za neoprávnený odber za to nestoja. Za rok 2013 bolo identifikovaných 289 falšovaných pečatí číselníka na plynomere,“ varovala ľudí pred nezákonnou úpravou plynomerov hovorkyňa distribútora plynu Ivana Zelizňáková.

Denník Pravda má k dispozícii fotografie viacerých plynomerov, ktorých plomby vyzerajú na prvý pohľad rovnako ako originálne. Expertíza súdnych znalcov však dokázala, že boli falošné. Odlišnosti medzi originálnymi a falšovanými pečaťami sa totiž ukázali až po zväčšení prostredníctvom špeciálnych fotoaparátov.

Podľa hovorkyne SPP distribúcia sa prípady vyskytujú najmä v Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom samosprávnom kraji. Iba v Trnave sa policajti zaoberajú štyrmi takýmito prípadmi. Tvrdí to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

V prípade odhalenia porušenia plomby je spoločnosť SPP Distribúcia podľa zákona o energetike oprávnená vyfakturovať sumu, akoby mal čierny odberateľ všetky spotrebiče plynu pustené na maximálny výkon bez prerušenia. V prípade, ak má niekto okrem plynového sporáka aj výkonnejší plynový kotol, suma na faktúre môže prekročiť päťtisíc eur.

Falšovanie pečatí sú schopní odhaliť aj sami plynári pri bežných odpočtoch. Pri akomkoľvek podozrení zoberú plynomer a odošlú ho na expertízu súdnemu znalcovi. Jeho posudok môže v prípade súdneho procesu slúžiť ako dôkaz. Nepomôžu ani argumenty odberateľa, ktorý by tvrdil, že plynomer bol na verejnom mieste a plombu mohol falšovať niekto iný. Zákon o energetike totiž pri takzvaných čiernych odberoch zaviedol takzvanú objektívnu zodpovednosť.

Nepomôže ani súd

Podotkol to napríklad aj Najvyšší súd, ktorý sa zaoberal dovolaním jedného odberateľa, ktorý mal falošnú plombu na meradle a napadol vyrubenie vysokého poplatku. „Odberateľ zodpovedá za to, že odoberal plyn meradlom, na ktorom bolo porušené zabezpečenie proti neoprávnenej manipulácii, pričom porušenie tohto zabezpečenia mohol spôsobiť ktokoľvek,“ jednohlasne konštatoval trojčlenný senát Najvyššieho súdu v zdôvodnení zamietnutia dovolania.

Plomba sa však môže poškodiť aj pri útoku vandalov či neopatrnej manipulácii v okolí plynomera. Podľa Ivany Zelizňákovej však distribútor plynu nehodnotí všetky poškodené pečate automaticky ako nelegálny odber plynu.

„Poškodená plomba neznamená automaticky neoprávnený odber. Každý prípad sa posudzuje individuálne. Sú totiž rôzne druhy poškodených plomb a rôzne miesta umiestnenia meradla,“ podčiarkuje Zelizňáková a dodáva, že firma má pri posudzovaní jednotlivých prípadov zavedenú viacstupňovú kontrolu. „Hodnotíme tiež výkyv v spotrebe zemného plynu, opierame sa aj o znalecké posudky, ktoré sme zaviedli nad rámec požiadaviek zákona kvôli objektivite posudzovania a v prípade reklamácie celý prípad posudzujeme ešte raz,“ podotýka hovorkyňa distribútora plynu.

Ľudí má ochrániť štát

Na Slovensku je asi desatina ľudí, ktorí žijú pod hranicou takzvanej energetickej chudoby. Znamená to, že za energie platia viac ako desatinu svojich príjmov. Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že v roku 2011 napríklad starobní dôchodcovia mali účty za bývanie, vodu, elektrinu či plyn viac ako 1 124 eur ročne, pričom ich čisté príjmy nedosahovali ani 4 900 eur za rok. Ešte horšie na tom boli nezamestnaní, ktorí na bývanie dávali viac ako 630 eur za rok pri čistých ročných príjmoch menších ako 2 540 eur.

V aktuálnom roku by mal štát takýchto spotrebiteľov ochrániť pred vysokými cenami energií. V praxi by sa totiž mala začať prejavovať Koncepcia na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby, ktorú koncom roka do pripomienkového konania zaradil regulačný úrad.

Podľa koncepcie existuje viacero spôsobov, ako domácnosti ochrániť pred nedostatkom peňazí na kúrenie či svietenie. Jednou z alternatív by mohlo byť aj založenie dodávateľov špecializovaných na dodávky elektriny a plynu pre energeticky chudobné domácnosti.

Presný termín zavedenia niektorej z možností do reálnej praxe však zatiaľ nie je známy. Po prebehnutí pripomienkovania totiž bude koncepcia predložená na rokovanie vlády, ktorá rozhodne o spôsobe ochrany ľudí.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #gang #plynomer