Dane zvýšili menšie mestá, v krajských ľudí ušetrili

Obyvatelia ôsmich krajských miest zaplatia tento rok dane za byt, dom, psa a odvoz odpadkov na úrovni vlaňajška.

12.01.2014 14:00
Košice Foto: ,
Štátne divadlo v Košiciach
debata (6)

Zvyšovanie daní či poplatkov, ku ktorému dochádzalo vlani alebo aj predvlani, sa vo veľkých mestách tento rok nekoná. Naopak, niektoré menšie mestá aj obce k rastu daní pristúpili.

Na miestne dane ide často podstatná časť výdavkov domácností. Napríklad 4-členná rodina v 3-izbovom byte vo väčšom meste musí počítať s tým, že dane za byt, odvoz odpadkov a psa ju vyjdú ročne asi na 180 eur.

Miestne dane a poplatky sa v krajských mestách nezmenili
mesto daň za byt (€/m2) daň za psa v byte (€/rok)
Bratislava 0,35–0,47 10–67
Trnava 0,35 33,19
Trenčín 0,29 30
Nitra 0,30 50
Žilina 0,20 40
B. Bystrica 0,33 36
Prešov 0,30 66
Košice 0,33–0,39 40
Niektoré menšie mestá však dane zdvihli, napríklad vo Zvolene sa zdvihla daň za byt o 60 percent, v Rožňave sa dane menili o výšku inflácie a v Liptovskom Mikuláši miestne dane a poplatky išli hore o 3,6 percenta
Ľudia žijúci napríklad v Turzovke, Michalovciach, Holíči, Spišskej Novej Vsi, vo Vranove nad Topľou či v Martine sa, naopak, vyšších daní obávať nemusia, zostali na minuloročnej úrovni
Oproti vlaňajšku sa nezmenila daň z motorových vozidiel pre podnikateľov

Daňové správanie samospráv má politický aj ekonomický rozmer. "Pred voľbami sa k nepopulárnym krokom, ako je zvyšovanie daní, pristupuje veľmi ojedinele a len vo výnimočných prípadoch. Skôr sa bude tento rok veľa investovať do obnovy a rekonštrukcií v mestách. Dane sa budú zvyšovať na budúci rok, keď už budú zvolení noví primátori a starostovia,“ očakáva politológ Tomáš Koziak. Komunálne voľby sa uskutočnia na jeseň 2014.

Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska zase porovnáva, že menšie mestá dostávajú aj menej peňazí od štátu, a preto sú nútené hľadať ďalšie zdroje. "Naopak, na krajské mestá je veľký verejný tlak, aby sa už teraz vysoké sadzby ďalej nezvyšovali,“ dodáva Kičina.

Napríklad vo Zvolene však zdvihli daň za dom o 51 percent a daň za byt sa zvýšila o 60 percent. Ročne tak Zvolenčania zaplatia za svoje obydlie takmer rovnako ako obyvatelia Bratislavy. Za dom s rozlohou 150 m2 si zvolenská radnica pýta 55,5 eura ročne a za byt veľký 60 m2 sumu 21 eur. Zvolen tým sadzby dostáva na celoslovenský priemer.

Dane zdvihli aj v Rožňave a v Liptovskom Mikuláši. V týchto mestách bolo navýšenie o niečo miernejšie, zhruba o 3,6 percenta. Za dom zaplatia v Liptovskom Mikuláši daň o jedno euro vyššiu, za byt stúpne daň o 65 centov. Tu zvyšovali dane a poplatky za odpad naposledy v roku 2011. V Rožňave sa k zvyšovaniu daní pristupovalo ťažko, keďže v meste na Gemeri sa už teraz nežije ľuďom jednoducho. Mesto napríklad chcelo zjednotiť daň za psa, aby sa nerobili rozdiely medzi tým, či pes žije v byte, alebo v rodinnom dome. Návrh nakoniec neprešiel a za psa v byte sa bude platiť 30 eur a v dome 13,60 eura.

Vyššie dane neobídu ani Bardejovčanov. Pre vlastníkov domu s výmerou 120 m2 a dvoma nadzemnými podlažiami narastie daňová povinnosť o 0,72 eura – z 36,72 na 37,44 eura. Pre vlastníka bytu s výmerou 75 m2 sa zvýšenie sadzby prejaví medziročným nárastom o 0,45 eura, z 15,45 na 15,90 eura.

Napriek tomu, že niekoľko menších miest predsa len dane zdvihlo, v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach zostávajú nezmenené. "Daňová politika v oblasti miestnych daní je v kompetencii jednotlivých miest a obcí. Je na rozhodnutí mestských a obecných zastupiteľstiev, ako pristúpili k nastaveniu výšky dane z nehnuteľností,“ povedala Marta Bujňáková zo Združenia miest a obcí Slovenska.

"Nazval by som to demokratickou krivkou. Vo všetkých štátoch, kde je demokracia, sme svedkami rovnakého uvažovania. A teda nezvyšovať vo veľkých mestách dane pred voľbami,“ vraví Koziak.

Investície plánujú napríklad v Trnave. "V oblasti dopravy bude pokračovať projekt obnovy pešej zóny a budovanie cyklistických chodníkov i parkovísk. Začne sa realizovať rekonštrukcia Ulice P. O. Hviezdoslava, vybuduje sa nová relaxačná zóna pre všetky vekové kategórie v Parku L. van Beethovena. V pláne je nákup a výsadba ďalších približne dvestopäťdesiat stromov v rôznych lokalitách mesta a počíta sa aj s výsadbou väčšieho množstva krov,“ tvrdí Jana Gmitterová, hovorkyňa mesta Trnava, ktorá ešte doplnila, že rekonštrukciou prejdú školy i škôlky.

Modernizovať sa bude aj na Považí. "Výber z daní bude použitý na prevádzku a čiastočnú modernizáciu verejného osvetlenia, obnovu trolejbusov, prevádzku detských jaslí, materských škôl, Centra voľného času, základných umeleckých škôl, kultúrnych domov, hokejového štadióna, čiastočne Mestského divadla, domova sociálnych služieb, mestskej krytej plavárne, ďalej na splátky úverov, čistenie mesta, rekonštrukciu a prevádzku ciest,“ konštatuje Pavol Čorba, hovorca Žiliny. Rovnako aj v Trenčíne pôjdu peniaze z daní na lepšie cesty, starostlivosť o ihriská a zeleň.

V Banskej Bystrici dane nezvyšujú. „Očakávaný výber na daniach je 10,6 milióna eur. Príjem bude použitý na zabezpečenie zákonných a verejnoprospešných funkcií mesta, ako je najmä nakladanie s odpadmi, verejná doprava, starostlivosť o životné prostredie, športové a kultúrne aktivity na území mesta. Neboli predložené žiadne poslanecké návrhy na zvýšenie alebo zníženie daní pre rok 2014,“ dodáva Martina Kanisová, hovorkyňa Banskej Bystrice.

Župani dane nezmenili

Daň z motorových vozidiel, ktorú vyberá samosprávny kraj a platí ju každá fyzická alebo právnická osoba využívajúca auto na podnikanie, zostane pre tento rok rovnaká ako vlani. Minulý rok zdražela cestná daň na Horehroní, kde sa sadzby dane pre vozidlá EURO 4 a 5 zdvihli o 10,6 percenta. V Prešovskom kraji sa zase naposledy menila daň z motorových vozidiel smerom nahor v roku 2011 s účinnosťou od roku 2012. Sadzby vtedy prešovská župa zdvihla o 12 percent. Ak teda podnikateľ vlani pri podnikaní používal auto, do konca tohto mesiaca musí podať daňové priznanie a zaplatiť daň. Podnikateľ sa riadi tou sadzbou, ktorá bola platná vlani, no keďže ani tento rok sa sadzby nemenili, v roku 2015 bude platiť rovnakú daň za svoje auto ako v tomto roku. Napríklad za auto s objemom od 900 do 1¤200 cm3 sa v Bratislavskom kraji platí ročná daň 88,18 eura, v Trnavskom 85,44 eura, v Trenčianskom 81 eur, Nitrianskom 82,89 eura, Žilinskom 80,51 eura, Banskobystrickom 78,41 eura, Prešovskom 81,78 eura a v Košickom 80,33 eura.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #obce #mestá #miestne dane