Prioritou odborárov bude boj s chudobou

Prioritou Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR v tomto roku je aj naďalej boj s chudobou. Informovali o tom zástupcovia konfederácie.

16.01.2014 13:10
debata (12)

„Budeme naďalej pokračovať v boji proti fenoménu "pracujúcej chudoby“ a proti chudobe ako takej," konštatoval prezident KOZ Jozef Kollár s tým, že ako hlavný nástroj využijú odborári minimálnu mzdu. „Našim cieľom je dosiahnuť 60 % z priemeru mzdy v hospodárstve,“ uviedol Kollár. Podľa neho by stanovený cieľ odborári radi dosiahli do roku 2015, kedy konfederácia oslávi 25. výročie vzniku.

V oblasti zamestnanosti sa KOZ v roku 2014 zameria najmä na rizikové skupiny. „Konfederácia sa chce zamerať na rast zamestnanosti ľudí, ktorí dosiahli 50 a viac rokov, pretože vieme, že sú ťažko uplatniteľní na trhu práce,“ povedal Kollár. Prioritou v sociálnej oblasti je podľa zástupcov KOZ zrušenie zdaňovania sociálneho fondu. „Sociálny fond stratil opodstatnenie, pretože akékoľvek jedno euro, ktoré sa zo sociálneho fondu vydá, tak je zdaňované,“ poznamenal Kollár. Dodal tiež, že konfederácia rokuje s ministerstvom financií o tom, aby sa istý okruh v sociálnom fonde nezdaňoval.

Pri bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci sa KOZ zameria na úrazové poistenie. „Všetci dobre vieme, že úrazové poistenie, ktoré nie je ani jeden mesiac vyčerpané, sa presúva do dôchodkového poistenia,“ podotkol Kollár. Konfederácia chce vytvoriť zábranný fond, ktorý zabezpečí, že časť z úrazového poistenia sa vyčlení. O zábrannom fonde by mala rozhodovať tripartita. Vyčlenené prostriedky by sa mali použiť na prevenciu a na rekondičné pobyty pre tých, ktorí pracujú v zdraviu škodlivom prostredí.

Konfederácia bude v tomto roku pokračovať aj v sociálnom dialógu. Ten chce dostať na vyššiu úroveň hlavne po stránke odbornosti členov. V roku 2014 je prioritou KOZ aj rodina. „Urobíme všetko preto, aby sa nám podarilo zosúladiť pracovný a rodinný život,“ tvrdí Kollár. Odborári chcú presadiť v Zákonníku práce zákaz pracovať v nedeľu, s výnimkou niektorých profesií. Na jeseň tohto roku by mal začať fungovať projekt Odborárskeho ombudsmana, ktorým chce KOZ rozšíriť formu pomoci svojim členom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #chudoba