Škola hrou na farme Adam v Podkylave

Vykŕmené prasa, kartón vína, vianočná kolekcia plus tristoeurová poukážka na nákup, aj to bola súčasť decembrovej výplaty družstevníkov v ZAD Dvory nad Žitavou.

20.01.2014 21:30
ZAD Dvory nad Žitavou, Stanislav Becík Foto:
Predseda ZAD Dvory nad Žitavou Stanislav Becík láka ľudí na Gazdovský dvor do Branova aj jazdou na starom traktore Zetor 25-A.
debata (5)

Družstvo očakáva dobrý hospodársky výsledok a ľudia to pocítili na svojej výplatnej páske. Teraz, keď polia odpočívajú, všetci družstevníci sedia v škole. A nie v hocakej.

Dvory sú typický južanský poľnohospodársky podnik, ktorý leží na úrodnej požitavskej rovine. O vyše sto kilometrov na severozápad sa vo zvlnenej Myjavskej pahorkatine medzi kopaničiarskymi samotami nachádza hospodárstvo agropenziónu Adam. Kým cez rok sem zvyčajne chodia ľudia z mesta, teraz si tu hlavný stan urobili dvorskí družstevníci. Od pondelku do piatka sa tu konala škola hrou pre roľníkov.

"Zámerne sme si vybrali Podkylavu. Tunajší hospodár Vojtech Tĺčik ukážkovo zveľaďuje podhorskú vidiecku krajinu a nachádza veľa spôsobov, ako cez chute a vône tradičných slovenských jedál priblížiť poľnohospodárstvo ľuďom. Farma i agropenzión Adam sú pre nás veľmi inšpiratívne,“ hovorí predseda ZAD Dvory nad Žitavou Stanislav Becík, ktorý sa drží zásady, že lepšie je raz uvidieť ako sto ráz počuť.

Keď sa kľukatá cesta od Vrbového vyšplhá ku kopaniciam, človek sa odrazu ocitne v inom svete. Pred očami sa rozprestrie alpsky upravená krajina. Nahé zimné lúky lemované oplôtkami sú vykosené, niet tu zabudnutej buriny ani inde takého bežného samonáletu drevín. Pod strechami drevených prístreškov spokojne prežúvajú stáda dobytka. Kto hľadá podnety na to, ako obnoviť sebestačnosť Slovenska a zamestnať prostredníctvom poľnohospodárstva ľudí na vidieku aj v cestovnom ruchu, nech sa sem vyberie.

Po lúke pochodujú bifteky

Voľbe dvorských družstevníkov sa nemožno čudovať. Sami majú v Branove neďaleko Nových Zámkov Gazdovský dvor, ale v Podkylave sa majú čomu naučiť.

„V lete k nám často prídu ľudia, čo vysedávajú za počítačmi, a chcú deťom ukázať, ako vyzerá pôvodná slovenská vidiecka krajina, ale keď sa objavia poľnohospodári, to sú iní návštevníci. Zavše zaskočia nečakanou otázkou, ale aj znalecky ocenia, čo ste urobili,“ vraví šéf podkylavského Agropenziónu Adam Vojtech Tĺčik.

Dvoranom ukázal hneď tri plemená mäsového dobytka, z ktorého sú šťavnaté bifteky. Charolais francúzskeho aj amerického typu a na porovnanie slovenskú klasiku – slovenský strakatý dobytok. Malým prekvapením bol maďarský stepný dobytok, mimochodom, kúpený vo Dvoroch nad Žitavou.

"Už dávno som nemal takých príjemných hostí. Vliali do mňa optimizmus, pretože poľnohospodárstvo je pre nich vášňou. Nebojím sa o budúcnosť našej krajiny, pokiaľ budú žiť na vidieku ľudia zapálení pre svoju vec ako dvorskí družstevníci,“ myslí si Vojtech Tĺčik.

Prejsť sa po farme bolo krásne dobrodružstvo a príjemný bol aj večer strávený pri partii myjavských heligónkarov. Zato cez deň dvorskí družstevníci neoddychovali, ale vzdelávali sa. Komu by voňalo školenie o bezpečnosti práce a ochrane zdravia? Už príjemnejšie sa počúvali prednášky o agrotechnike. Dušan Blaho má v okrese Nové Zámky povesť skúseného agronóma. Nenechal nikoho driemať. Preskúšal traktoristov zo znalosti škodcov a potom zaujal mužov, čo riadia traktory, postrekovače a kombajny – miliónové stroje s takmer kozmickou technologickou výbavou – prednáškou o klimatických zmenách.

Odtiaľ bol len krôčik k tomu, aby Blaho pripomenul, aké je dôležité na minútu presne zvládnuť orbu, úpravu oráčiny, sejbu. Vlaha v pôde je čoraz vzácnejšia, ale pomocou supermodernej techniky ju možno pre rastliny uchovať a dosiahnuť dobrú úrodu. Dvoranom sa vlani darilo, na konte družstva by malo pribudnúť okolo pol milióna eur.

Návrat k pôvodnému plemenu i potravinám

"Ak máme prosperovať, špičkový výkon musí podať každý družstevník,“ vraví Stanislav Becík a objasňuje, ako k nemu v družstve motivujú ľudí. Nepodceňujú detaily a zakladajú si trebárs na tom, aby všetci prichádzali do práce tip-top upravení. "Zovňajšok reprezentuje človeka aj firmu. Ak si poriadkumilovný a staráš sa o seba, budeš sa poriadne starať aj o zverený majetok družstva,“ hľadá súvislosti predseda Stanislav Becík.

Každé tri dni v družstve vymieňajú ľuďom montérky, kto o seba nedbá, platí pokutu, a nie malú, 20 eur. Vyzbierané peniaze idú z pokladničky na detskú onkológiu. Zaujímavé, ako ešte aj sankcie môžu previnilcovi priniesť isté zadosťučinenie: Pochybil som, ale deťom, ktorým ide o život, pomôžem, pomyslí si previnilec.

Vo Dvoroch vidia perspektívu rozvoja v tom, že budú svojimi produktmi zásobovať regionálny trh. "Teraz dokončujeme mliekareň. Od predaja mlieka v mliečnych automatoch prechádzame k výrobe jogurtov, tvarohu, smotany a masla. Už máme dohodu, s novozámockou Jednotou, že všetko, čo vyrobíme, budú predávať,“ načrtáva podnikateľskú stratégiu družstva Stanislav Becík.

Za zmienku stojí aj návrat družstevníkov k chovu pôvodného slovenského strakatého dobytka. "Vysokoproduktívne mliečne holštajnske plemeno stavia chovateľa do závislosti od dovozu sóje a ostatných drahých bielkovinových prídavkov. Mäsovomliečny slovenský strakatý dobytok si vystačí s tým, čo mu dá naše pole. Vraciame sa k plemenu, ktoré vždy bezpečne živilo slovenské roľnícke rodiny. Bude to pre nás efektívne,“ objasňuje Becík a dáva do pozornosti to, čo dnes kritizujú ochrancovia zvierat.

„Vysokoúžitkové kravy platia svojimi životmi za rekordnú dojnosť. Z chovov ich vyraďujú neraz už po treťom teľati. Zato slovenské "straky“ dobrému gazdovi dajú šesť, ba aj osem teliat, čo je aj náš cieľ. Mali by sme mať toľko mladého dobytka, že ho budeme predávať ďalším farmárom," objasňuje Becík stratégiu rozvoja družstva do roku 2020.

Zima je obdobím, keď sa v poľnohospodárstve zdanlivo nič nedeje. Je to však čas, keď dobrí gazdovia doťahujú plány, ako zveľadiť svoje hospodárstva. Nespať, premýšľať a konať, tejto zásady sa držia vo Dvoroch nad Žitavou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba