Pre Grécko chystajú tretí balík pomoci, musí však pritvrdiť

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripravuje tretí balík pomoci pre zadlžené Grécko, ktorý by mohol mať hodnotu až 20 miliárd eur. Informoval o tom na svojich internetových stránkach nemecký denník Der Spiegel s odvolaním sa na dokument ministerstva financií.

02.02.2014 09:34
debata (1)

Medzi možné formy pomoci podľa denníka patrí ďalšie zníženie gréckeho dlhu veriteľmi alebo dodatočný program, prostredníctvom ktorého by Grécko mohlo získať nové peniaze z európskeho záchranného fondu ESM. Grécko už dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkovej hodnote 240 miliárd eur.

Výmenou za túto pomoc grécka vláda zaviedla masívne výdavkové škrty, znížila dôchodky a mzdy a opakovane zvýšila dane, čo prehĺbilo útlm ekonomiky a vyvolalo protesty obyvateľov.

Spiegel upozornil, že nová pomoc by vyžadovala, aby grécka vláda realizovala reformy s väčším odhodlaním ako doteraz. Dodal, že podľa medzinárodných veriteľov zatiaľ vláda uskutočnila len menej ako polovicu sľúbených reforiem.

Grécka ekonomika sa už šesť rokov nachádza v recesii, tento rok však vláda počíta s návratom k hospodárskemu rastu. Miera nezamestnanosti v krajine sa v októbri vyšplhala na rekordných 27,8 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #trojka veriteľov #euroval