Súd priznal, že Tokaj leží aj na Slovensku

Označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj, pod ktorým je v elektronickom registri E-Bacchus zaregistrovaná slovenská časť Tokaja, Maďarsko už nemôže spochybňovať.

16.02.2014 09:00
debata (117)

Rozhodnutie Súdneho dvoru Európskej únie, že registrácia nepredstavuje napadnuteľný akt, vyvolalo úľavu i zadosťučinenie medzi slovenskými vinármi.

„S verdiktom Súdneho dvoru sme spokojní. Je to koniec vojny o slovíčko Tokaj. Toto rozhodnutie prinesie pokoj do celého regiónu a možnosť jeho rozvoja aj v podobe nových investícií,“ povedal tokajský vinár Jaroslav Ostrožovič a dodal, že Vinohradnícka oblasť Tokaj nebol blud ani výmysel, ale reálne územie s vinohradmi a pivnicami, kde sa od nepamäti pestovali a dozrievali tokajské vína.

Slovenské tokajské vína sú realitou. Pravda, doteraz najmä slovenskou. Milovníci tohto vína takmer netušili, že je to víno, rodisko ktorého presahuje maďarské hranice. Ale najlepší slovenskí vinári z Tokaja už víno vyvážajú. Rodinná firma Tokaj Macík Winery ho dodáva do siedmich michelinovských reštaurácií. Vinárka Mária Macíková tvrdí, že vyrábajú víno nielen pre Slovensko, ale aj pre Európu – teda pre Nemecko, Belgicko či Veľkú Britániu.

Víno s chráneným označením pôvodu možno označiť... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jaroslav Ostrožovič, Veľká Tŕňa, Tokaj Víno s chráneným označením pôvodu možno označiť ako tokajské, ak sa vyrába výlučne z hrozna odrôd Lipovina, Furmint, Muškát žltý a Zeta a splní ďaľšie podmienky.

„Spor o Tokaj bol predovšetkým sporom o značku a jej úžasný komerčný potenciál,“ tvrdí enologička Edita Ďurčová, ktorá zastupuje Slovensko na vrcholných medzinárodných vinárskych súťažiach.

Práve výnosnosť značky, skvelé meno vína, bolo zrejme príčinou, prečo Maďarsko hľadalo dôvody na to, aby spochybňovalo, že existuje aj Tokaj za jeho hranicami. Nik z odborníkov nepochybuje o tom, že Tokaj, o vznik ktorého sa postarala príroda a zložitý geologický vývoj, na konci ktorého boli sopečné tufy, tvorí v Európe jedinečné vinohradnícke územie.

Čo je Tokaj? Vinohrady ležiace na vzácnej hornine, mikroklíma vytváraná jesennými hmlami, ktoré sa dvíhajú z riek pretekajúcich tokajským územím, ale aj pivnice a sudy porastené vínu prospešnou plesňou, aké sa nenájdu nikde na svete len v Maďarsku a na Slovensku.

Tokaj v prírode tvorí jeden celok, ale v okamihu, keď vznikla Slovenská republika, roky tutlaný spor o sebaurčenie slovenskej časti Tokaja prepukol naplno. Dvadsať rokov do rozpadu Československa sa tokajské vína vyvážali zo Slovenska do Maďarska a predávali sa ako maďarský Tokaj. Prakticky od vzniku Slovenskej republiky sa viedli s Maďarskom rokovania o Tokaji.

„Na mnohých veciach sme sa dohodli. Slovensko sa napríklad vzdalo výroby dvojputňových tokajských výberov, prevzalo analytické parametre hodnotenia vína, ale nemohli sme súhlasiť s tým, aby sa slovenské tokajské vína pred uvedením na trh analyticky aj senzoricky kontrolovali v Maďarsku,“ poukázala na jeden z momentov, ktorý rozdeľoval Slovensko a Maďarsko v otázke Tokaja, riaditeľka Združenia výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková.

„Fakticky by to znamenalo kontrolu nad slovenskou produkciou tokajského vína. Sme vari zvrchovaný štát, alebo nie sme?“ hovorí tokajský vinár Jaroslav Ostrožovič, ktorý podobne ako ostatní slovenskí vinári považoval tento nárok za neprípustný. Maďari, ktorí tak radi poukazujú na jedinečnosť Tokaja, by si mali podľa Ostrožoviča urobiť poriadok s niektorými vlastnými výrobcami.

„Stačí sa pozrieť do regálov veľkých obchodných reťazcov v Česku, Poľsku a na Slovensku, za aké ceny sa tam predávajú vína hrdo sa hlásiace k Tokaju. Stoja čosi okolo troch eur a sú na úrovni komerčných španielskych vín. Tieto produkty nemajú nič spoločné so špičkovými vínami a udržiavaním dobrého mena značky Tokaj,“ myslí si Ostrožovič.

Podľa Ostrožoviča jedni aj druhí výrobcovia pôjdu každý svojou cestou. Na jej konci by však malo byť prvotriedne tokajské víno. Právne nenapadnuteľné označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj však znamená priznanie faktu, že tokajské vína sa rodia aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinohrad #Tokaj