Babiš súperí s Rakúšanmi a Maďarmi o chorvátsku chemičku

O pološtátnu chorvátsku chemičku Petrokemija Kutina má okrem skupiny Agrofert Andreja Babiša záujem aj rakúska spoločnosť Borealis a maďarský Nitrogénművek.

25.02.2014 13:39
debata

S odvolaním sa na chorvátsku vládnu komisiu o tom v utorok informoval portál Chorvátskeho rozhlasu a televízie (HRT). Agrofert, ktorého majiteľom je český minister financií Andrej Babiš, o zámer zúčastniť sa tendra informoval už na konci minulého roka.

Chorvátsko očakáva záväzné ponuky do 7. marca, potom spomínaná komisia pre vládu vypracuje návrh s odporúčaniami, konečné rozhodnutie by malo urobiť vedenie spoločnosti. V pondelok sa na chorvátskom ministerstve hospodárstva konalo rokovanie so strategickými investormi, ktorí predložili plány na budúci rozvoj chemičky.

Petrokemija Kutina je veľkým producentom hnojív, v poslednej dobe ale hospodárila so stratou. Podľa firemných údajov potrebuje investície vo výške až 200 miliónov eur.

Koncern Agrofert je podľa svojho tvrdenia jednotkou poľnohospodársko – potravinárskeho sektora v Česku a dvojkou v chemickom priemysle. Spoločnosť sa zhruba 27 000 zamestnan­cami stopercentne vlastní Babiš, predsedom predstavenstva materskej firmy je po Babišovho vstupe do vlády Zbyněk Průša.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Andrej Babiš #Agrofert