Číňania chcú rozviť slovenský patent

O unikátnu technológiu vo fabrike Stered v obci Krajné neďaleko Myjavy, kde spracovávajú textilný odpad zo zošrotovaných áut, sa začali zaujímať čínski podnikatelia.

26.02.2014 13:00
Stered, Čína Foto: ,
Čínsky veľvyslanec na Slovensku Pan Weifang sa zaujímal o všetky možnosti využitia izolačného materiálu Stered a povzbudil spoločnosť v Krajnom, aby sa snažila preniknúť do Číny.
debata (6)

Do fabriky by chceli investovať, prípadne technológiu využívať aj v Číne. Spolu s ázijskými podnikateľmi fabriku včera navštívil aj veľvyslanec ČĽR na Slovensku Pan Weifang.

Fabrika v Krajnom začala od novembra minulého roka spracovávať textílie, ktoré tvoria asi 2,5 percenta celkovej hmotnosti auta. Materiál zhotovený z tohto odpadu má vynikajúce izolačné vlastnosti. Dá sa použiť na tepelné aj protihlukové izolácie. Samotný materiál aj výrobná technológia sú slovenským patentom a nesú ochrannú značku Stered. Podľa čínskeho veľvyslanca by si táto technológia našla uplatnenie aj v jeho rodnej krajine.

„V Krajnom majú zaujímavú technológiu a my sa máme od nich veľa čo učiť. Čína je veľký výrobca áut a má záujem o všetky tieto technológie, má záujem o rozvoj vzájomnej spolupráce v automobilovom priemysle a v spracovaní odpadu. Budem odporúčať, aby čínski investori ďalej pomohli rozvíjať túto technológiu, a budem sa snažiť, aby našla uplatnenie aj v Číne. Blahoželám majiteľom tejto spoločnosti a ďakujem im za to, že zlepšujú tento svet. Vidím v tejto oblasti veľký potenciál ďalšieho rozvoja vzájomnej spolupráce,“ povedal Pan Weifang.

„Druhou formou vzájomnej spolupráce by mohlo byť to, že čínski investori by investovali na Slovensku a pomohli by šíriť túto technológiu do Európy. Tomu by napomohlo, že Slovensko je v strede Európy a odtiaľto by sme mohli technológiu ďalej rozvíjať na západ aj na východ,“ zdôraznil čínsky veľvyslanec.

Juraj Plesník, konateľ spoločnosti PR Krajné, ktorá vlastní fabriku Stered, je spoluvynálezcom tejto unikátnej technológie. Vraví, že spoločnosť si ju nechala patentovo chrániť vo všetkých európskych krajinách, ale aj v Rusku, Číne, Japonsku, Kórei, Indii a Amerike. Najskôr ich oslovila spoločnosť Golden City Group z Bratislavy, ktorú vlastnia čínski občania žijúci na Slovensku. Táto spoločnosť sa zaoberá aj vyhľadávaním vhodných investícií z Číny smerom do Európy alebo opačne. Zároveň zastupuje veľkú stavebnú čínsku spoločnosť China Railway Ingineering Corporation. Oslovil ich projekt, ktorý umožňuje využiť lacné recyklované materiály pri rozvoji infraštruktúry a v protihlukovej ochrane.

„Kým v Európe sa všetko riadi smernicami, čínsky rozvoj je o biznise. Ak Číňania zistia, že materiál spĺňa požadované vlastnosti, snažia sa ho okamžite využiť,“ predpokladá Juraj Plesník.

Vraví o dvoch zásadách, ktoré si stanovili, kým sa pustili do tejto výroby. Po prvé, technológia musí ísť za odpadom a produkt zo spracovaného odpadu sa musí uplatniť v príslušnom teritóriu. Linka v Krajnom je kapacitne postavená tak, aby nepresahovala možnosti trhového uplatnenia na Slovensku a v blízkych krajinách. Ďalšie linky sa však môžu vybudovať v ďalších krajinách s automobilovým priemyslom.

„Vzhľadom na počet vyrobených áut v Európe treba povedať, že minimálne osem takýchto liniek by sa dnes uživilo v Európe. V samotnej Číne by ich mohlo byť 15 až 16,“ dodal Juraj Plesník.

Podľa smernice Európskej únie treba do roku 2015 zabezpečiť 95-percentné spracovanie motorových vozidiel, ktoré už dojazdili. Na Slovensku sa v súčasnosti toto spracovanie pohybuje na hranici približne 87 percent. V Krajnom si zvolili cestu, ktorá je neštandardná pre textilný priemysel. Nešli do totálnej recyklácie, teda navrátenia k pôvodnému materiálu, ale zvolili medzistupeň, ktorý je spracovateľný a pýta minimum energie. Na jeden kilogram vyrobeného materiálu tu nespotrebujú viac ako 1 kilowatthodinu elektrickej energie.

Fabrika momentálne zamestnáva asi 50 ľudí, počet zamestnancov by sa mal zvýšiť o ďalšie dve desiatky. Pre kopaničiarsku obec Krajné je to veľký prínos. Kedysi tu fungovalo veľké JRD Rovnosť Krajné, ktoré zamestnávalo ľudí zo širokého okolia. Po revolúcii sa však družstvo rozpadlo a ľudia za prácou dochádzajú.

„Široko-ďaleko nie je fabrika, kde by naši ľudia mohli pracovať bez zdĺhavého cestovania. Krajné je jedna z najväčších kopaničiarskych obcí v okrese Myjava. Obec má približne 1¤600 stálych obyvateľov,“ hovorí o Krajnom jeho starosta Vladislav Šuster. <pe>

Čínsky veľvyslanec na Slovensku Pan Weifang sa zaujímal o všetky možnosti využitia izolačného materiálu Stered a povzbudil spoločnosť v Krajnom, aby sa snažila preniknúť do Číny.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Čína #Stered