Skytoll chcú zaťažiť monopolnou daňou

Pri prevádzkovateľovi mýtneho systému sa začína hovoriť o tom, že by mal platiť monopolnú daň. Podobne sú zdanené od roku 2012 firmy pôsobiace v regulovaných odvetviach ako plynárne, elektrárne či poisťovne. Štátu by mal mimoriadny odvod platiť Skytoll podľa predstaviteľov opozičnej Novej väčšiny.

04.03.2014 12:00
debata (5)

"Monopolná daň sa dotkla 11 skupín firiem podnikajúcich v energetike, plynárenstve, poisťovní či telekomunikácií. Vyhol sa tomu Skytoll, pričom ide o rovnaký monopol, nemá konkurenciu. Návrh prináša tri zmeny, a to zavedenie osobitného odvodu pre správcu mýta vo výške 0,975 percenta mesačne, čo je 12 percent ročne, návrat k rovnej dani, a osobitný odvod zároveň delíme na dve skupiny. Čisté monopoly budú platiť vyššiu sadzbu dane a ostatné monopoly budú platiť osobitný odvod tak ako doteraz,“ vysvetľuje Marcel Klimek (NOVA). Opozičná strana návrh spojila s návratom rovnej dane, ktorú Smer nepovažoval za spravodlivú. Návrh preto zrejme v parlamente neprejde.

Dôvod na osobitné zdanenie Skytollu je podľa opozičných poslancov ten, že ročne firma vyberie na mýte 99 miliónov eur a štát dostane z mýta 59 miliónov eur. Tento rok má štát naplánovaný výber na mýtnom vo výške necelých 159 miliónov eur. Vlani mali štátni diaľničiari k dispozícii takmer 52 miliónov eur za predaj nálepiek a vyše 156 miliónov eur za prechod mýtnou bránou. Náklady na mýto boli vo výške 80 miliónov eur a za výrobu známok platia diaľničiari 3,3 milióna eur. Čistý výnos z predaja nálepiek a výberu mýta tak predstavoval 126 miliónov eur. Tieto peniaze slúžili aj na výkup pozemkov, splátky syndikovaného úveru vo výške 37 miliónov eur, úroky v sume 17,5 milióna eur alebo na opravy diaľnic.

Podľa Klimeka z celkovej sumy 99 miliónov eur, ktorá predstavuje tohtoročné náklady na mýto, by mal byť zhruba 37 percent hrubý zisk, čiže čistý výnos pre Skytoll. "Nebudeme to komentovať, je to na rozhodnutí štátu,“ reagoval Anton Bódis, hovorca Skytollu, na snahy poslancov zdaniť spoločnosť monopolnou daňou. Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka sa k téme nevedel vyjadriť. "Ministerstvo financií nepozná detaily návrhu pána poslanca Daniela Lipšica, a preto sa k nemu nemôže vyjadriť,“ tvrdí Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva.

Poslanecký návrh je momentálne v parlamente a poslanci by mali o ňom rozhodovať na najbližšej marcovej schôdzi. "Problém s arbitrážou podľa mňa nemôže byť. Je to vyššia daňová sadzba. Takisto ako keď sa zvyšovala daň z príjmu a rušila sa rovná daň, nikto nemohol namietať, že je to v rozpore s dohodami,“ uvažuje Daniel Lipšic (NOVA).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #SkyToll