Cukor lacnie aj vďaka špekuláciám s DPH

Za niekoľkomesačným poklesom cien cukru je nielen mimoriadna výroba cukru v niektorých krajinách susediacich so Slovenskom, ale aj špekulatívne obchody s cukrom.

06.03.2014 14:30
debata

Upozorňujú na to slovenskí producenti cukru a pestovatelia cukrovej repy, podľa ktorých pri podvodných obchodoch s cukrom sa neodvádza daň z pridanej hodnoty.

Ceny cukru na pultoch obchodov klesli už hlboko pod jedno euro za kilogram. Z cukru urobili obchodné reťazce výbornú návnadu, ktorá priťahuje do obchodov za nákupmi húfy spotrebiteľov. Tí, samozrejme, nekupujú len cukor, ktorého kilogramová cena počas akcií padá aj pod 70 centov. Pritom ešte pred rokom sa cukor štandardne predával za 1,10 až 1,20 eura.

Na Slovensku nebola vlani výnimočná úroda cukrovej repy, ktorá podnietila zníženie cien. O ich pokles sa postaral súbeh viacerých činiteľov. Prebytok cukru na zahraničných trhoch, devalvácia českej koruny, ako aj špekulatívne obchody v stredoeurópskom priestore.

„Pred novou cukrovarníckou kampaňou sú vysoké zásoby cukru a na Slovensko prúdi lacný cukor z Poľska aj Česka, čo ovplyvnilo súčasné nízke spotrebiteľské ceny cukru,“ povedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Dušan Janíček. Hoci na pultoch je prevažne cukor z dvoch slovenských cukrovarov, ktoré ho vyrábajú v Trenčianskej Teplej a Seredi, na vnútorný trh sa dostalo podľa Dušana Janíčka aj veľa špekulatívneho cu­kru.

Napriek tomu, že v minulom desaťročí Európska únia dva razy znížila Slovensku cukrovú kvótu, a to až na 112-tisíc ton, krajina pokrýva vďaka modernizácii cukrovarov, a najmä rastúcim úrodám cukrovej repy celú spotrebu cukru (okolo 170-tisíc ton ) z vlastnej výroby.

Mimoriadny nedostatok cukru v Maďarsku, ktoré po zatvorení cukrovarov dováža dve tretiny cukru, a zároveň vysoké rozdiely v DPH na cukor medzi Poľskom (8 percent), Slovenskom (20 percent) a Maďarskom (28 percent) však otvárajú nebývalý priestor aj pre rôzne špekulatívne obchody.

„Je verejným tajomstvom, že keď niekto nakúpi cukor bez DPH, zostáva mu obrovský priestor na manipuláciu s cenami,“ povedal predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Róbert Kovács. Upozornil, že podvodom s DPH by sa dalo najjednoduchšie predísť, keby podobne ako pri cukrovej repe platila aj na cukor nulová DPH.

O cukrovej politike však rozhodujú veľkí hráči, a to sú predovšetkým Nemci a Francúzi. Keď pred dvoma mesiacmi žiadali revíziu DPH Maďari, ich žiadosť Európska komisia zamietla. V daňovej politike treba podľa slovenských výrobcov urobiť poriadok. Veď keď sa spočítala na Slovensku produkcia za rok 2012, od ktorej sa odrátal vývoz a prirátali sa k nej dovozy, výsledkom bola mínusová bilancia. Kdesi vo vzduchu lietalo 60-tisíc ton cukru. Podľa všetkého sa cukor točil v karuselových obchodoch.

Cukrovary upozornili na neudržateľnú situáciu rezort pôdohospodárstva a ten následne ministerstvo financií aj Finančnú správu, ktorá by mala už karuselové obchody vyšetrovať.

Pestovatelia cukrovej repy upozornili, že cukor je jednou z posledných komodít, kde je ešte Slovensko sebestačné. „Po roku 2017 sa zrušia kvóty. Preto je mimoriadne dôležité, aby slovenskí repári dostávali také podpory ako v západnej Európe. Pokles výroby cukru by totiž tak ako v zeleninárstve či zemiakarstve priniesol razantný vzostup cien,“ upozornil Róbert Kovács

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #cukor