ZMOS je znepokojený aktivitami niektorých autodopravcov

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prijalo so znepokojením posledné aktivity Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá pre mýto pohrozila ostrým štrajkom, ak sa nesplnia jej požiadavky dohodnuté s ministerstvom dopravy.

06.03.2014 13:49
kamiony, sokolovce, doprava, premavka, vidiek Foto: ,
Železničná trať križuje medzinárodnú cestu priamo v centre obce.
debata

Vyhlásenia niektorých autodopravcov, napríklad, aby v budúcnosti neplatili mýto na miestnych komunikáciách a krajských cestách II. a III. triedy, považuje ZMOS za neprijateľné, pretože je to na úkor obyvateľov.

„Vyzývame autodopravcov, aby opätovne zvážili svoje kroky a požiadavky. Združenie miest a obcí Slovenska je pripravené zúčastniť sa na rokovaniach o tejto problematike za účasti ministerstva dopravy a zástupcov autodopravcov,“ vyhlásil predseda ZMOS Jozef Dvonč. "Očakávame, že ich výsledkom budú opatrenia v prospech zachovania kvality života občanov dotknutých obcí a miest a tiež v prospech podnikania v autodoprave,“ do­dal.

Prejazd ťažkých kamiónov cez obce a mestá podľa ZMOS ohrozuje život, zdravie a majetok obyvateľov a ničí miestne komunikácie, ktoré nie sú na to uspôsobené. ZMOS preto žiadalo ministerstvo dopravy obmedziť jazdy ťažkých automobilov na miestnych komunikáciách. „ZMOS privítalo legislatívne zmeny v mýtnom systéme platné od 1. januára tohto roka, lebo majú priaznivý dopad na miestne komunikácie a cesty druhej a tretej triedy,“ uviedol Dvonč. Tvrdí, že tieto zmeny s úľavou privítali najmä mestá a obce, v ktorých kamióny likvidujú majetok a znižujú kvalitu života občanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #ZMOS #kamión #UNAS