Rusi dali pobočku najväčšej ukrajinskej banky v Moskve pod nútenú správu

Pobočka najväčšej ukrajinskej banky v Moskve je pod dočasnou nútenou správou. Podľa Moskvy je to ochrana pred bankrotom.

07.03.2014 18:15
debata (45)

Uvalenie dočasnej nútenej správy na moskovskú pobočku ukrajinskej Privatbank má zabrániť jej bankrotu a tento krok je plne v súlade so zákonmi. Uviedla to v piatok ruská centrálna banka. Tá vo štvrtok podriadila Moskomprivatbank dočasnej správe, bankovú licenciu jej však ponechala. Privatbank, ktorú spoluvlastní ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj, obvinila Moskvu, že proti nej zasiahla z politických dôvodov.

Centrálna banka oznámila, že postupovala podľa zákona o stabilite bankového systému. Ten umožňuje, aby dočasnú správu nad komerčnou bankou prevzala agentúra pre poistenie vkladov, poskytla jej finančnú pomoc a prevzala jej aktíva a pasíva. „Moskomprivatbank naďalej funguje v normálnom režime a všetci klienti vrátane vkladateľov môžu využívať jej služby,“ uviedla centrálna banka podľa agentúry Reuters.

Privatbank je najväčšia ukrajinská banka a je súčasťou ukrajinskej skupiny Privat. Jej spoluzakladateľa a spolumajiteľa Kolomojského úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vymenoval pred niekoľkými dňami za guvernéra jeho domovskej Dnepropetrovskej oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok označil Kolomojského za „mimoriadneho podvodníka“ a obvinil ho z porušenia obchodnej dohody s ruským podnikateľom Romanom Abramovičom. „A taký darebák je guvernérom Dnepropetrovsk oblasti,“ povedal Putin na tlačovej konferencii, na ktorej hovoril o rozsiahlej korupcii na Ukrajine.

Predseda správnej rady Privatbank Alexander Dubilet vo štvrtok vyhlásil, že krok ruskej centrálnej banky „nemá ekonomické ani iné objektívne dôvody a je výlučne dôsledkom politického napätia medzi Ruskom a Ukrajinou“. Podľa analytikov je uvalenie nútenej správy na banku v Rusku bez odstránenia jej bankovej licencie veľmi neobvyklé.

„Sedliacky rozum a logika hovoria, že medzi udalosťami na Ukrajine a týmto krokom bude zrejme súvislosť,“ povedal Reuters nemenovaný analytik. „Môže to byť politické rozhodnutie vyvinúť na ukrajinského oligarchu tlak a prinútiť ho k väčšej povoľnosti v iných oblastiach,“ dodal.

Kolomojskyj (51) je podľa časopisu Forbes tretím najbohatším človekom na Ukrajine. Jeho majetok sa odhaduje na 2,4 miliardy USD. Skupina Privat okrem bankových aktivít prevádzkuje tiež niekoľko ropných, plynárenských a oceliarskych firiem.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #banky #Rusko #Ukrajina