Nemecko chystá po 45 rokoch vyrovnaný rozpočet

Nemecko bude od budúceho roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Vláda kancelárky Angely Merkelovej v stredu schválila rozpočtové rámce na roky 2015 až 2018, ktoré s vyrovnanými rozpočtami počítajú, uviedol minister financií Wolfgang Schäuble. Naposledy malo Nemecko vyrovnaný rozpočet v roku 1969.

13.03.2014 09:19
debata

Podľa Schäubleho budú nemecké štátne rozpočty od budúceho roku dosahovať takzvané „čierne nuly“, čo znamená, že štát nebude vytvárať nové dlhy. „Vyrovnané rozpočty znamenajú, že sa staráme o budúcnosť,“ povedal Schäuble.

„Finančná politika zameraná na stabilitu je prorastová, vďaka nej si v najbližších rokoch zaistíme príležitosti na rast a sociálnu spravodlivosť,“ dodal. V tomto roku bude nemecký rozpočet ešte deficitný. Schodok bude 6,5 miliardy eur pri celkových výdavkoch 298,5 miliardy eur. Schäuble ale zdôraznil, že novo vytvorené dlhy budú tento rok najnižšie za posledných 40 rokov.

Schäuble tiež vyhlásil, že tohtoročné výdavky sú na rovnakej úrovni ako v roku 2010. Od roku 2016 sa očakáva ich každoročné zvyšovanie približne o tri percentá, pričom v roku 2018 by mali dosiahnuť 327,2 miliardy eur. Naďalej ale podľa Schäubleho bude platiť zásada, že štát nezaplatí viac, než koľko vyberie na daniach. Minister však zdôraznil, že sa vládna koalícia nechystá zvyšovať dane, vyššie príjmy by malo priniesť zvýšenie nominálneho HDP.

Nemecko sa už v minulom volebnom období rozhodlo zastaviť vytváranie nových dlhov. Krajina tým chce zabezpečiť väčšiu ochranu pred možným opakovaním dlhovej krízy, ktorá postihla predovšetkým juhoeurópske krajiny. Tie sa v čase hospodárskeho oslabenia dostali do situácie, keď nedokázali splácať svoje záväzky.

Súčasný plán nemeckej vlády nepočíta s tým, že by krajina začala výrazne vymazávať svoj ​​dlh, ktorý dosahuje približne 1,3 bilióna eur. Mala by sa však znížiť relatívna záťaž, ktorú tento dlh predstavuje. Schäuble očakáva, že sa vďaka vyrovnanému rozpočtu a hospodárskemu rastu podarí do desiatich rokov znížiť mieru nemeckého dlhu pod 60 percent HDP. V súčasnosti to je zhruba 78 percent.

Kabinet konzervatívnej CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) však ustúpil od plánov predchádzajúcej liberálno – konzervatívnej vlády, ktorá chcela od roku 2017 dosahovať rozpočtové prebytky. Vláda chce peniaze, ktoré by boli ako prebytok, využiť na investície do infraštruktúry a na zvýšenie výdavkov v sociálnej oblasti, v školstve a výskume.

Ak Nemecko skutočne dosiahne vyrovnaný rozpočet, bude v Európskej únii predstavovať výnimku. Väčšina štátov hospodári s deficitom.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a predstavuje hlavný motor hospodárskeho oživenia v eurozóne. Jej stabilita je dôležitá aj pre ďalšie krajiny, na Nemecku okrem iného závisí aj veľká časť slovenských podnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Nemecko #HDP