Slovensko nedá Ukrajine žiadne peniaze, vyhlásil premiér

EÚ robí chybu, keď preberá ekonomické problémy Ukrajiny na svoje plecia, myslí si slovenský premiér Robert Fico.

20.03.2014 18:27
debata (171)

Podľa jeho slov Bratislava nemôže podporovať „nezmyselné“ ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, keďže by to „neuveriteľne vážne“ poškodilo hospodárstvo Slovenska. Kandidát na prezidenta taktiež poukázal na rôzne ekonomické vzťahy členských krajín s Moskvou, a tie sa teraz podľa neho tvária hrdinsky.

Fico však neváhal podotknúť, že EÚ zlyhala pri minuloročných rokovaniach s Kyjevom, „keď nebola schopná ju pritiahnuť k sebe“, čím je „do určitej miery“ zodpovedá za aktuálny stav v postsovietskej krajine. Podľa predsedu slovenskej vlády si Ukrajina musí urobiť poriadok doma a až potom očakávať peniaze a zahraničnú pomoc. Ako dodal v súvislosti s možným prerušením dodávok nerastných surovín z Ruska, „slovenské ekonomické záujmy sú pre mňa najdôležitejšie“.

„Robíme chybu v tom, že Európska únia začína preberať na svoje plecia zodpovednosť za ukrajinskú ekonomiku. A mýlime sa, keď si myslíme, že Ukrajina je pripravená urobiť si svoje domáce úlohy. Kyjev sa spolieha, že tak ako dlhoval veľké peniaze Ruskej federácii, teraz naberie pôžičky od EÚ a nebude ich musieť splácať,“ povedal premiér novinárom na palube vládneho špeciálu smerujúceho na summit do Bruselu.

Uviedol zároveň, že zo slovenského rozpočtu žiadne peniaze na Ukrajinu nepôjdu. „Ak EÚ má svoje vlastné rezervy, môže (dávať), ale my sa nebudeme zbierať,“ povedal Fico. V súvislosti so silnou medzinárodnou kritikou Ruska a hrozbami sankcií poukázal na prípad Kosova, kde podľa neho bolo rovnako porušené medzinárodné právo ako aj na Kryme. „Nech nečakajú, že im padnú pečené kurčatá z neba,“ odkázal do Kyjeva slovenský premiér, podľa ktorého musí Ukrajina v prvom rade urobiť tvrdé rozhodnutia, aké po roku 1989 spravilo aj Slovensko.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Robert Fico #Brusel #Rusko #Ukrajina