Koniec trápenia s kúskami pôdy. Budú sa dať predať

Státisíce ľudí stále nedokážu slobodne nakladať s pôdou. Ich pozemky, či skôr majetkové podiely k nim, sú rozptýlené po celých katastrálnych územiach a ťažko sa prenajímajú, predávajú či kupujú.

23.03.2014 20:00 , aktualizované: 24.03.2014 08:00
pozemok, pôda Foto: ,
Sceľovanie pozemkov je veľmi citlivá záležitosť. Dôležité je, aby vlastníci dostali za svoju pôdu adekvátnu protihodnotu.
debata (17)

Vláda chce teraz novelou zákona zjednodušiť sceľovanie pozemkov. Novela má otvoriť cestu k efektívnejším jednoduchým pozemkovým úpravám, ktoré by mali umožniť sceľovanie pôdy nielen poľnohospodárom, ale rozviazali by ruky aj obciam napríklad pri bytovej výstavbe. Dávajú tiež šancu investorom, aby rýchlejšie rozbehli svoje podnikateľské zámery v danom území. Pravda, jednoduché pozemkové úpravy nebudú zadarmo. Ich financovanie nebude hradiť štát, ale tí, v záujme ktorých sa budú robiť.

„V Európe sa ťažko hľadá ešte jedna krajina, kde by na jeden pozemok pripadalo také veľké množstvo vlastníkov ako na Slovensku. Jedna parcela má 12 až 15 vlastníkov, nehovoriac o tom, že často ide o veľmi malé pozemky. Priemerná výmera parcely pripadajúca na jedného vlastníka v extraviláne je 0,45 hektára,“ vysvetľuje Vladimír Uhlík, predseda Komory pozemkových úprav.

Jednoduché úpravy od 15-tisíc eur

Geodetické a zememeračské firmy zoskupené v Komore pozemkových úprav už vyše jedno desaťročie zabezpečujú na objednávku štátu tzv. komplexné pozemkové úpravy. Sceľovanie pozemkov ide zatiaľ vzhľadom na vyčlenené financie slimačím tempom.

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala uviedol, že z 3¤559 katastrálnych území sa pozemkové úpravy vykonávajú alebo už vykonali v 424 prípadoch. Do konca roka 2013 však bolo hotových, teda zapísaných do katastra nehnuteľností, len 253 projektov pozemkových úprav.

„Je to málo, keby sme mali pokračovať takýmto tempom, natiahli by sa pozemkové úpravy vari aj na jedno storočie,“ hovorí Vladimír Uhlík. Problém nie je vo výkonoch geodetických firiem, odborných kapacít je dostatok, ale v tom, koľko pozemkových úprav si objedná štát. V Českej republike idú objednávky plynulo, pozemkové úpravy sú financované priebežne z eurofondov aj zo štátneho rozpočtu, na Slovensku prevažne z eurofondov, zo štátneho rozpočtu sa vykonávajú vo veľmi malej miere.

V programe rozvoja vidieka na roky 2014–2020 ministerstvo pôdohospodárstva znovu ráta s využitím prostriedkov z eurofondov. Novelou zákona chce viac zapojiť aj zdroje investorov, ktorí majú záujem o rozvoj území, kde ešte neprebehli pozemkové úpravy.

V naliehavých prípadoch sa teda pozemky budú dať sceľovať jednoduchšie. Nepôjde však o pozemkové úpravy týkajúce sa celého katastrálneho územia, ale o sceľovanie pozemkov prevažne v menších lokalitách s výmerou zhruba od 5 do 20 hektárov. Táto výmera však nie je limitujúca. Kľúčové je totiž nájsť investora, ktorý to zaplatí. Pri jednoduchých pozemkových úpravách na malých výmerách treba podľa šéfa Komory pozemkových úprav Vladimíra Uhlíka rátať so sumou začínajúcou sa pri 15-tisíc eur.

Najcitlivejšie je scelenie

Jednoduché pozemkové úpravy na rozdiel od tzv. komplexných nezahŕňajú riešenie protieróznych, ekologických či vodohospodárskych pomerov v danom území. Ich podstatou je usporiadať pozemkové vlastníctvo v lokalite, ktoré nie je možné urobiť štandardnými spôsobmi, teda geometrickými plánmi a kúpnymi alebo zámennými zmluvami.

Výsledkom je scelenie rozptýlených majetkových podielov jednotlivých vlastníkov do jedného celku, kde budú vlastniť ucelený podiel (1/1), pričom treba brať ohľad na výmeru, bonitu i polohu pôvodných a nových pozemkov a samozrejmosťou je ich odsúhlasenie samotnými vlastníkmi. Nemenej dôležité je, že sa zabezpečia prístupy k týmto pozemkom po verejných cestách.

„Nemáme nič proti sceľovaniu pozemkov, ale najcitlivejšou otázkou je, aby ľudia vždy po scelení a vymeraní nových pozemkov dostali rovnakú hodnotu, akú mali ich pôvodné pozemky,“ povedala šéfka Agrárnej komory v Dunajskej Strede Helena Patassiová.

"Vítame všetko, čo zjednodušuje vlastnícke vzťahy pri získavaní investorov pre obce, pretože by to malo byť prospešné aj pre ich obyvateľov,“ povedal v tejto súvislosti predseda ZMOS-u Jozef Dvonč. Podobne ako Patassiová však zdôraznil nevyhnutnosť, aby sa sceľovanie pozemkov neodohrávalo na úkor vlastníkov, ktorým sceľujú ich majetkové podiely.

Ziskom je kratší čas

Podľa Uhlíka je sceľovanie síce citlivou záležitosťou, ale spravidla sa ho darí urobiť k spokojnosti všetkých zúčastnených. Námietok od nespokojných vlastníkov je minimum

„Výsledkom pozemkových úprav je vlastnícke sprehľadnenie územia. Prospieva to hospodárskemu rozvoju, pretože s pôdou sa po pozemkových úpravách dá oveľa jednoduchšie nakladať, teda ju prenajať, predať alebo začať užívať,“ povedal Vladimír Uhlík.

Nedá sa povedať, že by sa doteraz pôda nenakupovala, ale kým nie sú vykonané pozemkové úpravy, noví vlastníci podľa Uhlíka aj tak nemôžu hospodáriť na takto získanej svojej pôde, pretože je spravidla roztrúsená po celom chotári a zase budú užívať cudziu prenajatú pôdu. Tzv. komplexné pozemkové úpravy trvajú spravidla od štyroch do siedmich rokov. Jednoduché pozemkové úpravy sa dajú vykonať za kratší čas, zhruba do dvoch rokov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky