Amazon je stále zamilovaný do Brna, nechce ísť inam

Americká firma Amazon stále počíta so stavbou logistického skladu v Brne v priemyselnej zóne Černovická terasa, vyplýva z tlačovej správy developerskej spoločnosti CTP Invest, ktorá stavbu pre Amazon chystá.

27.03.2014 07:00
Amazon Foto: ,
Sklad Amazonu v americkom Phoenixe
debata

Usiluje o to, aby 15. apríla schválilo zastupiteľstvo Brna aktualizáciu územného plánu, ktorá sa minulý týždeň stala dôvodom, prečo zastupitelia ODS pre Amazon nezdvihli ruky. Mimo hru by tak mohla byť ponuka juhomoravského kraja na pozemky pri letisku. Hajtman Michal Hašek (ČSSD) to teraz nechce komentovať. Lokalitu pri letisku podporila brnenská koaličná ODS. Podľa nej ju nezavrhuje ani Amazon.

„Amazon od konca ostatného zastupiteľstva potvrdil, že si Černovickú terasu vybral veľmi starostlivo a pripravuje tu projekt spoločne s nami od polovice roka 2013. Nechce preto teraz meniť lokalitu umiestnenia skladu,“ uviedol riaditeľ CTP Remon Vos, ktorý potvrdil, že naďalej budú pokračovať rokovania developera, Amazonu a Brna. Distribučná hala by mala ponúknuť najmenej 1500 pracovných mi­est.

K ďalšiemu rokovania vedie spoločnosť skutočnosť, že okrem zelených žiadna zo strán nehlasovala proti a že je vraj možné sa vysporiadať aj s pripomienkami ODS, ktoré sa naposledy týkali práve aktualizácie územného plánu. Ten teraz nedovoľuje stavať v dotknutej lokalite logistické sklady.

CTP a Amazon prestali tlačiť na čo najrýchlejšie schválenie zmluvy, vďaka ktorej CTP získa pozemky pre stavbu. „Dnes ráno (v stredu) sme rokovali osobne alebo cez telefón spoločne so zástupcami vedenia mesta aj Amazonu a potvrdili sme si, že pokračujeme v projekte, aj keď je pravdepodobné, že zmena územného plánu sa stihne urobiť až na májovom zastupiteľstve,“ informoval regionálny riaditeľ CTP Tomáš Budař.

Amazon už preto teraz počíta s tým , že sklad otvorí až v budúcom roku. „Pokračujeme v zmene územného plánu podľa harmonogramu a som rád, že sa vraciame k rokovaciemu stolu,“ uviedol po stredajšom rokovaní rady mesta primátor Roman Onderka (ČSSD).

Pozemky pri letisku si Amazon podľa CTP nezvolil ani do užšieho výberu. „Na trhu sú už mnoho rokov a zatiaľ sa tam žiadnemu developerovi nepodarilo nič postaviť. Myslím si, že existuje dlhodobá nájomná zmluva so spoločnosťou Brno Airport Logistic Park (Balpi), ktorá pred rokmi vyhrala tender, nepoznám však detaily. Amazon zjavne preferuje pozemky na Černovickej terase, inak by sa zástupcovia dohodli s krajom alebo spoločnosťou Balpi. Ak by sa CTP, Amazon a Brno nedohodli, urobí Amazon nové výberové konanie a znovu bude zvažovať všetky lokality,“ uviedol Vos.

Podľa ODS ale developer poskytuje nepresné informácie. „Keď uvádza, že Amazon nemá o lokalitu pri letisku záujem, nekorešponduje to s vyjadrením Raimunda Paetzmanna z Amazonu, ktorý potvrdil, že Amazon túto lokalitu zvažuje ako jednu z piatich možných,“ uviedol v tlačovej správe predseda klubu poslancov ODS Libor Šťástka. ODS pokladá lokalitu pri letisku za vhodnejšiu. Neznamenala by takú dopravnú záťaž pre štvrte na juhu Brna a stavba je v súlade s územným plánom.

Plochu pri letiska sprevádzalo niekoľko nejasností. Kraj ju ponúkal ako miesto, ktoré má platné územné rozhodnutie z roku 2007 i následné stavebné povolenie na logistickú halu. Hašek však odmietal upresniť, pre aký projekt toto povolenie existuje a či by mohol Amazonu vyhovovať. Nejasná je aj vlastnícka štruktúra spoločnosť Balpi, reťazec vlastníkov siaha až na Cyprus. Hašek sľúbil tento týždeň usporiadať tlačovú konferenciu, na ktorej spoločnosť vlastnícku štruktúru odkryje.

Amazon sľubuje v Brne investíciu zhruba za 2,7 miliardy českých korún. CTP sa zaviazala, že vykúpi pozemky pre diaľničný zjazd priamo do priemyselnej zóny, ktorý uľahčí priľahlým mestským častiam trpiacim nadmernou dopravou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Amazon #Brno