INEKO iniciovalo petíciu, chce viac informácií o výške dôchodku

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) inicioval petíciu na presadenie povinnosti štátu vypočítavať a priebežne sprístupňovať informácie o výške budúceho starobného dôchodku všetkým dospelým občanom.

02.04.2014 10:56
debata (1)

Ako upozorňuje INEKO, občania nemajú prehľad, ako sa výška nimi zaplatených odvodov prejaví vo výške ich budúceho dôchodku a preto napríklad ani nevedia, v akom rozsahu sa majú zabezpečiť na starobu súkromnými úsporami. „V tejto súvislosti považujeme za dôležité, aby štát priebežne prepočítaval orientačnú výšku budúcich starobných dôchodkov každého dospelého občana. Požadujeme, aby štát každému občanovi umožnil priebežný prístup k takejto informácii,“ uviedlo INEKO.

V systémoch starobného dôchodkového poistenia aj sporenia sa podľa inštitútu neustále vykonávajú zmeny, ktorých dopady na výšku dôchodku sú zásadné. Občan pritom podľa INEKO nie je informovaný o tom, ako sa budú týkať práve jeho. Okrem chystaného predlžovania veku odchodu do dôchodku sa mení aj valorizácia dôchodkov, postupne sa oslabuje zásluhovosť a chystajú sa zmeny vo výpočte dôchodkov pre účastníkov druhého piliera.

INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #INEKO