Ukrajina naliehavo pýta plyn zo Slovenska

Ukrajina sa po skokovom zdražení zemného plynu z Ruska naliehavo obracia na susedných členov EÚ o pomoc pri dodávkach plynu.

06.04.2014 15:00 , aktualizované: 19:51
plyn Foto:
Rusko Ukrajine zvýšilo cenu plynu tento týždeň už druhýkrát.
debata (150)

Moskva tento týždeň dvakrát zvýšila cenu plynu pre Kyjev, najprv zo zhruba 270 dolárov za tisíc kubíkov na západný cenový priemer 385 dolárov, ale následne išla ruská cena pre Ukrajinu hore až na 485 dolárov.

Pri prvom zdražení Rusi zrušili pôvodnú zľavu na plyn, ktorú Ukrajine dávali ešte predtým, ako sa začal spor oboch krajín. Ten napokon vyústil do zosadenia proruského prezidenta Ukrajiny, po čom Rusko podľa EÚ protiprávne pričlenilo pôvodne ukrajinský Krym k Rusku. V druhom zdražení Rusi zohľadnili dlh Ukrajiny za plyn vo výške 2,2 miliardy dolárov.

Ukrajinská vláda už oznámila, že postupne mieni zvýšiť ceny plynu pre obyvateľstvo o 73 percent. Ani to by však nepokrylo celú zvýšenú cenu plynu z Ruska. Ukrajinská vláda, ktorá je pre prevrate naklonená EÚ, sa preto obracia na svojho nového spojenca.

„Máme núdzové rokovania s našimi európskymi partnermi. Jedným spôsobom, ako problém vyriešiť, je reverzný tok plynu z krajín EÚ,“ povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk novinárom a dodal, že hlavnými kandidátmi sú Slovensko, Maďarsko a Poľsko. „Na technickej úrovni myšlienka reverzného toku plynu nepredstavuje nijaké problémy a dúfame, že naši európski partneri urobia správne rozhodnutie. Ak bude reverzný tok plynu, potom to bude znamenať, že cena plynu bude o 150 dolárov nižšia ako cena za ruský plyn,“ povedal premiér.

Ukrajinci obviňujú Slovensko

Jaceňuk tak naznačuje, že z krajín EÚ vrátane Slovenska by plyn mohol Ukrajinu vyjsť na zhruba 335 dolárov za tisíc kubíkov. Slovensko pôvodne platilo Rusom cenu okolo 370 až 380 dolárov za tisíc kubíkov. Pred týždňom však Slovensko dohodlo s Ruskom bližšie nešpecifikovanú zľavu. Podmienky nového kontraktu nie sú jasné. V minulosti Rusi nedovoľovali Slovensku plyn kupovaný z Ruska predávať ďalej. Neskôr sa táto podmienka upravovala. Slovenská vláda v čase rokovaní o novej cene plynu nevystupovala ostro proti krokom Ruska, ktoré si pričlenilo Krym.

V súčasnosti nie je zatiaľ možné dodávať plyn zo Slovenska na Ukrajinu aj preto, že niektoré technické zariadenia za hranicou na ukrajinskej strane vlastní ruský Gazprom. Slovenský pološtátny prepravca plynu spoločnosť Eustream aktuálne rokuje s ukrajinskou stranou o vybudovaní nového cezhraničného plynovodu za 21 miliónov eur. Výsledok rokovaní mal byť známy do dvoch týždňov. Predpokladá sa financovanie projektu z európskych zdrojov.

Ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu Jurij Prodan si však myslí, že Slovensko blokuje projekt reverzného chodu dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. „Momentálne máme vážne otázky so Slovenskom. Žiaľbohu, prakticky nie sú riešené zo slovenskej strany. Oni nás nechcú pustiť spolu so slovenskými expertmi na územie slovenskej kompresorovej stanice Kapušany, aby sme si mohli pozrieť technickú dokumentáciu a fyzicky prezrieť plynovody,“ povedal podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Ukrinform minister Prodan.

Slovenská spoločnosť Eustream s vyjadreniami ukrajinského ministra nesúhlasí. „Nezaznamenali sme žiadny záujem navštíviť slovenské plynárenské objekty ani kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch. Akékoľvek tvrdenia opačného charakteru sú jasným výmyslom,“ reagoval pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Voči vyjadreniam z Ukrajiny sa ohradil aj rezort hospodárstva. „Slovenská republika opakovane, a to ako vo vzťahu k ukrajinskej strane, tak aj Európskej komisii zdôraznila svoj pozitívny postoj k realizácii reverzného prepojenia slovenskej prepravnej siete s Ukrajinou. Spochybňovanie tejto pozície považujeme za nenáležité a kontraproduktívne," povedal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

Gazprom považuje reverzný tok plynu za neuskutočniteľný. „Technické možnosti pre spätné dodávky nie sú,“ uviedol v sobotu šéf Gapromu Alexej Miller v ruskej televízii Rossija 24.

Bude sa opakovať rok 2009?

Dovoz z Ruska aktuálne pokrýva asi polovicu ukrajinskej spotreby plynu. Cez Ukrajinu prechádza aj zhruba polovica ruských dodávok plynu na trhy EÚ. Práve tranzit plynu je pre celý spor aktuálne ohrozený. Ukrajina totiž vraj po zdražení plynu už čerpá časť technického plynu z potrubia, ktorá je potrebná na stabilné fungovanie tranzitnej sústavy. Podobné okolnosti viedli v roku 2009 k zastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko a ďalej na západ. Teraz je Slovensko na situáciu lepšie pripravené, lebo máme možnosť využiť reverzný tok plynu z Česka. Išlo by o plyn, ktorý by šiel cez existujúci plynovod po dne Baltického mora do Nemecka a následne do Česka.

Ukrajinský premiér Jaceňuk tvrdí v súvislosti so zdražením plynu, že je na čele vlády samovrahov. Má tým na mysli politické dôsledky tohto kroku. Na druhej strane odmenou bude podľa neho finančná pomoc od Medzinárodného menového fondu vo výške 18 miliárd dolárov. Pomoc má smerovať na splatenie dlhov krajiny. V opačnom prípade by sa Ukrajina zrejme dostala do platobnej neschopnosti a hrozil by jej bankrot. Po ňom by zrejme nasledovala hyperinflácia spojená so znehodnotením úspor, prudkým hospodárskym poklesom a rastom nezamestnanosti a chudoby.

EÚ chce Ukrajine pomôcť aj dočasným zrušením ciel, čím má zákazky získať krajinské poľnohospodárstvo či oceliarsky priemysel. Rusi sa vplyvu na Ukrajine nevzdávajú. Aktuálne majú pripravených na hraniciach s Ukrajinou približne 30-tisíc vojakov. V strehu sú aj jednotky NATO.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina