Putin pohrozil Kyjevu zastavením dodávok plynu, USA to kritizujú

Ruský prezident Vladimir Putin v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky.

10.04.2014 21:40
debata (32)

Varoval, že sa môže znížiť aj objem plynu dodávaného do Európy. Hospodársku krízu na Ukrajine podľa šéfa Kremľa zavinila aj nevyvážená obchodná bilancia Ukrajiny s Európou, ktorá znížila schopnosť Kyjeva platiť za ruský plyn.

Putin v liste informoval vybraných európskych predstaviteľov o „kritickej situácii“ spôsobenej ukrajinským dlhom za plyn a o možnom vplyve dlhu na dodávky tejto strategickej suroviny do Európy. Podľa hovorcu Dmitrija Peskova šéf Kremľa v liste únijným lídrom žiada rýchle riešenie. Putinov list obsahuje návrh na „okamžité kroky“, pretože situácia si vyžaduje naliehavé riešenie. Podľa agentúry AP má list posilniť tlak Ruska na Európu, ktorá dodávkami ruského plynu cez ukrajinské plynovody pokrýva približne tretinu svojich potrieb. Šéf Kremľa navrhuje začať bezodkladne diskusiu, ktorá by k vyriešeniu problémov okolo ukrajinského dlhu prispela.

Podľa agentúry RIA Novosti Putin list adresoval osemnástim štátnikom východnej a západnej Európy, kópia bola odoslaná do centrály Európskej únie v Bruseli. Medzi adresátmi bol aj slovenský premiér Robert Fico. Podstatu ruských návrhov podľa hovorcu Peskova Kremeľ pôvodne zverejniť nechcel. Text listu ale neskôr kremeľská tlačová služba odovzdala novinárom.

Putin v ňom pripomenul stredajšie ruské vyhlásenie, podľa ktorého vraj bude Moskva vzhľadom k chronickému ukrajinskému dlhu nútená vyžadovať platby dopredu. Ak tieto platby nebudú včas zrealizované, ruská spoločnosť Gazprom podľa listu „úplne alebo čiastočne dodávky zastaví“. Stredajšie správy z Moskvy hovorili o tom, že Gazprom chce nové platobné podmienky s Kyjevom najprv prerokovať.

Putin napísal, že zastavenie dodávok na Ukrajinu zvýši riziko, že Ukrajina bude pre svoje potreby odčerpávať plyn určený pôvodne pre Európu. Skomplikuje sa tiež nutné navýšenie zásob plynu v podzemných zásobníkoch pre zimné obdobie. Rusko opakovane Ukrajinu varovalo, že zásoby na zimu nutné pre dodávky do Európy nie sú dostatočné. Ich doplnenie by Kyjev podľa ruských médií vyšlo na štyri až päť miliárd dolárov, ktoré Ukrajina nemá.

Spojené štáty list od Putina nedostali, ale na jeho text reagovali odmietavo. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jennifer Psakiová kritizovala Moskvu za to, že sa v spore s Ukrajinou snaží zneužiť energetiku ako „nástroj nátlaku“. Upozornila, že Moskva zrušila zmluvu s Ukrajinou, ktorá obsahovala záväzok zľavy na plyn výmenou za predĺženie prenájmu sevastopolského prístavu pre ruskú Čiernomorskú flotilu.

„Odsudzujeme snahu Ruska využiť energiu ako nástroj nátlaku na Ukrajinu. Táto krajina teraz platí 485 dolárov (za tisíc kubických metrov), čo zjavne nie je trhová cena. Je to omnoho viac, než je priemerná cena účtovaná členom Európskej únie,“ vyhlásila hovorkyňa.

Konštatovala ďalej, že Washington podniká na pomoc Ukrajine okamžité kroky, najmä poskytnutím rýchlej finančnej podpory a technickou pomocou v oblasti energetickej bezpečnosti a reformy energetického sektora.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina