Brno dúfa, že Amazon si to rozmyslí. Schválilo predaj pozemkov

Brnianski zastupitelia schválili predaj pozemkov developerovi CTP Invest pre zamýšľaný sklad internetového obchodu Amazon, hoci americká spoločnosť už oznámila, že s Brnom nepočíta.

15.04.2014 16:20
Amazon Foto: ,
Sklad Amazonu v americkom Phoenixe
debata

CTP však tvrdí, že stále existuje šanca, že Amazon do Brna príde, pretože nechce začínať inde celý projekt od začiatku. Teraz je otázkou, ako dopadne plánovaná aktualizácia územného plánu, ktorá je podmienkou pre stavbu logistickej haly. Pre schválenie zmlúv s CTP zdvihlo ruku 28 poslancov, najtesnejšia možná väčšina.

Na marcovom zasadnutí hlasovalo za predaj pozemkov len 25 poslancov. Ktorí zo zastupiteľov zmenili názor, nie je v tejto chvíli jasné. Šéf klubu ODS Libor Šťástka usudzuje, že niektorí podľahli nátlaku CTP.

„Poslanci, ktorí hlasovali za, išli na ruku developerovi. Nehlasovalo sa o Amazone, ale o tom, či môže CTP umiestniť na Černovickú terasu akúkoľvek logistickú halu v rozpore s územným plánom,“ tvrdí Šťástka.

Generálny riaditeľ developera Remon Vos pôsobil unavene, ale spokojne. „Teraz oznámime Amazonu pozitívny výsledok hlasovania. Budeme s ním jednať, aby svoje stanovisko zmenil, pretože Brno si už predtým vybral ako najvýhodnejšiu destináciu,“ povedal Vos. Doplnil, že hala by mohla začať fungovať už v budúcom roku.

Mesto teraz bude čakať do májového zastupiteľstva, ako sa Amazon vyjadrí a či zmení svoje zamietavé stanovisko. „Na základe týchto informácií potom môžeme schvaľovať aktualizáciu územného plánu, ktorá umožní v priemyselnej zóne postaviť logistickú halu,“ povedal primátorov námestník Oliver Pospíšil (ČSSD). Šťástka tvrdí, že ak by boli zastupitelia v názoroch konzistentní, nemôže v máji aktualizácia prejsť.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) utorkové hlasovanie nevníma ako víťazstvo, ale ako možnosť znovu osloviť Amazon, či by si to s Brnom ešte nerozmyslel.

V prípade, že CTP začne so stavbou haly, mal by byť postavený aj diaľničné exit do priemyselnej zóny, ku ktorému sa v pridruženej zmluve zaviazalo Riaditeľstvo ciest a diaľnic, avšak bez akejkoľvek sankcie. Najbližší možný termín sprevádzkovania je rok 2017.

CTP oznámila, že už podpísala zmluvu o výkupe pozemkov s väčšinou vlastníkov, investovala desať miliónov korún. Či to však bude stačiť na to, aby štát splnil sľub už z roku 2000, nie je isté.

„Sľubom premiéra Sobotku a ministra priemyslu Mládka (obaja ČSSD) neverím,“ vyhlásil Šťástka. Zjazd má výrazne uľahčiť situáciu miestnym obyvateľom, ktorí už teraz trpia nadmernou dopravou a Amazon podmienky ešte zhorší.

Zastupitelia rokujú o zmluvách s CTP od decembra, vtedy 34 zastupiteľov povedalo, že Amazon v Brne chce – ak sa splnia určité podmienky- Potom sa však pre schválenie zmlúv nenašla väčšina.

Americká internetová spoločnosť sľubuje v Brne vytvorenie 1500 pracovných miest prevažne pre nekvalifikovaných zamestnancov a investíciu blížiacu sa trom miliardám korún. Druhé centrum postaví pri Prahe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Amazon #Brno