Ukrajina nás ťahá do sporu s Rusmi

Ukrajina sa snaží Slovensko zatiahnuť do plynového sporu s Ruskom. Na rokovaní vo Veľkých Kapušanoch totiž v utorok zástupcovia ukrajinskej vlády požiadali, aby sme otočili časť tranzitného plynovodu, ktorého kapacitu má prenajatú ruský Gazprom, a prepravovali potrubím plyn opačne na východ.

15.04.2014 15:15 , aktualizované: 20:00
rokovanie, plyn, Kapušany Foto: ,
Slovenskí a ukrajinskí zástupcovia rokovali vo Veľkých Kapušanoch o reverzných dodávkach plynu. Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (vpredu v strede), minister energetiky Ukrajiny Jurij Prodan (na opačnej strane stola prvý sprava).
debata (276)

Ukrajina potrebuje lacnejší plyn zo Západu po tom, čo jej Rusi pre dlhy takmer zdvojnásobili cenu plynu.

Slovenská vláda už povedala, že sa do sporu s Rusmi zatiahnuť nedá. "Otázka väčších dodávok spätným tokom plynu je komplikovanejšia. Tu máme obavy z toho, že môže dôjsť k porušeniu medzinárodných zmlúv, a to by sme nechceli,“ reagoval v utorok minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Ten sa vo Veľkých Kapušanoch na východe Slovenska, kde je kompresorová stanica plynu, stretol za jedným stolom s ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom a zástupcom Európskej komisie Klausom Dieterom Borchardtom.

Plynovod Vojany – Užhorod nie je teraz pre Ukrajinu riešením

Slovensko ponúklo Ukrajine podpis memoranda, podľa ktorého by sme mohli dodávať plyn doteraz nevyužívaným plynovodom Vojany – Užhorod. Ukrajine však plynovod s ročnou kapacitou 9 mld. kubíkov nestačí. „Pokiaľ ide o začiatočné objemy, tak to nepostačuje, ale môže to byť krok k riešeniu globálnejšej otázky,“ reagoval v utorok Prodan.

Ukrajina navrhuje rýchlo otočiť časť tranzitného plynovodu. "Tieto možnosti sa budú v najbližšej dobe posudzovať. Pôjde o technické a právne posúdenie,“ povedal Malatinský. "Dúfam, že k nejakému zmysluplnému variantu sa dopracujeme,“ dodal. "Momentálne sa nachádzame v rokovaniach na polceste. Je dobré, že sa témou rokovania stane aj náš návrh reverzných dodávok plynu na Ukrajinu,“ doplnil Prodan.

Z Poľska už ide plyn z koncernu RWE

Ukrajina potrebuje doplniť svoje zásobníky o 11 mld. kubíkov, aby bola schopná prevádzkovať tranzit ruského plynu na Západ. Okrem toho Ukrajina vlani doviezla asi 25 mld. kubíkov plynu z Ruska a tie chce teraz nahradiť dodávkami zo Západu. Je otázne, či sa to Ukrajine podarí. V utorok začal Ukrajine dodávať plyn nemecký koncern RWE, a to prepojkou cez Poľsko. Na základe zmluvy ešte z roku 2012 môže Kyjev odobrať touto cestou do 10 mld. kubíkov plynu ročne. Časť plynu môže Ukrajina získať aj z Maďarska.

Ukrajina však tvrdí, že potrebuje väčšie dodávky plynu zo Slovenska. Zástupca Bruselu v utorok vo Veľkých Kapušanoch podporil slovenský návrh memoranda, ale nevylúčil ani návrh Ukrajiny. "Musím priznať, že riešenie týkajúce sa plynovodu z Voján nezabezpečí dodávky plynu na Ukrajinu do zimy. Z krátkodobého hľadiska by mohlo byť ukrajinské riešenie reálne do konca tohto roka, ale musíme ešte prediskutovať právne záležitosti, ktoré s ním môžu byť spojené,“ spresnil zástupca Európskej komisie Klaus Dieter Borchardt.

Memorandum o porozumení bolo už pripravené

"Memorandum o porozumení, o ktorom diskutujeme, je krokom k riešeniu situácie. Návrh vypracovaný v memorande, ktorý ráta so zriadením plynovodu cez Vojany, počíta s dodávkami plynu zo Slovenska od októbra v obmedzenom množstve a v prvom štrvrťroku budúceho roka vo zvýšenom množstve,“ vysvetlil Borchardt. Najprv by v prípade plynovodu Vojany – Užhorod malo ísť o dodávku 3,2 miliardy kubíkov a neskôr by sa dodávky mohli postupne zvýšiť asi na 9 mld. kubíkov ročne.

Podľa neoficiálnych informácií mala slovenská strana memorandum pripravené na podpis, no Ukrajinci s jeho podpisom otáľajú práve kvôli svojej predstave o reverznom toku plynu.

Plynovod z Voján do Užhorodu vybudovali slovenskí plynári ešte v 90. rokoch minulého storočia ako rezervné zásobovanie pre Tepelné elektrárne Vojany. Rúra s priemerom 70 centimetrov smerujúca do ukrajinských podzemných zásobníkov sa však nevyužívala. Na jej sfunkčnenie je potrebné dobudovať technické prepojenie na tranzitný systém a meraciu stanicu.

Slovensko poukazuje na možné porušenie zmluvy s Gazpromom

Reverzný tok plynu na Ukrajinu je súčasťou opatrení na stabilizovanie situácie v krajine. Ak by Ukrajina zostala bez plynu, nedostala by sa z ekonomickej krízy ani po získaní očakávanej pôžičky v sume 15 až 20 miliárd dolárov od Medzinárodného menového fondu. Aj preto minulý týždeň americký viceprezident Joe Biden telefonoval slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, či dokážeme prepraviť plyn na Ukrajinu.

Slovensko ponúklo určité riešenie, ale nateraz odmieta otočiť tranzitný plynovod, a to pre možné porušenie zmlúv s Gazpromom. Na plyn od ruského Gazpromu je Slovensko odkázané a porušenie dohôd s Rusmi by pre Slovensko mohlo mať za následok zdraženie plynu. Slovensko aj preto už vyslovilo žiadosť, aby prípadné straty pre nás garantoval Brusel. Zásadné stanovisko Európskej komisie však zatiaľ nezaznelo.

Agentúrnu správu sme nahradili redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina