Ukrajinská kríza robí problémy ruskej ekonomike

Tempo rastu ruskej ekonomiky sa v prvom štvrťroku spomalilo na zhruba jedno percento z dvoch percent v posledných troch mesiacoch minulého roka. Uviedol to v utorok ruský premiér Dmitrij Medvedev.

15.04.2014 17:45
debata (10)

Minister financií Anton Siluanov navyše varoval, že za celý tento rok by ruská ekonomika mohla v dôsledku ukrajinskej krízy vykázať nulový rast.

„Naše problémy sú do určitej miery spojené so snahami istých síl tlačiť nás do umelej krízy,“ povedal Medvedev na stretnutí s predstaviteľmi ministerstva financií. Podľa agentúry Reuters tak poukázal na sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine. Siluanov podľa serveru BBC varoval, že ruská ekonomika čelí „najťažším podmienkam od (globálnej finančnej) krízy v roku 2008“.

Ruská ekonomika sa potýkala s problémami už pred príchodom ukrajinskej krízy. V celom minulom roku tempo jej rastu prudko spomalilo na 1,3 percenta z 3,4 percenta v predchádzajú­com roku.

Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja minulý týždeň znížilo odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky o viac ako polovicu na 1,1 percenta z predtým predpokladaných 2,5 percenta. Námestník ruského ministra hospodárskeho rozvoja Andrej Klepač navyše upozornil, že vládna prognóza počíta s posilnením štátnych výdavkov a uvoľnením rozpočtových pravidiel. Inak by podľa neho tohtoročný hospodársky rast neprekročil pol percenta.

Medzinárodný menový fond (MMF) minulý týždeň zhoršil odhad tohtoročného rastu ruskej ekonomiky na 1,3 percenta z predtým očakávaných dvoch percent. Upozornil tiež na hospodárske riziká spojené s nedávnou anexiou ukrajinského polostrova Krym k Rusku.

Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová nedávno predpovedala, že tempo rastu ruskej ekonomiky v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou spomalí pod jedno percento. Podľa Svetovej banky by tento rok ruský HDP dokonca mohol klesnúť až o 1,8 percenta.

Západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine uvalili sankcie na vybraných ruských predstaviteľov a pohrozili aj hospodárskymi sankciami voči Rusku. Napätie medzi Moskvou a Západom viedlo k výraznému odlivu kapitálu z Ruska.

Ruské akcie padajú

Ruské akcie v utorok prudko oslabili pre nepokoje na východnej Ukrajine. Investori sa obávajú, že situácia by mohla prerásť v plnohodnotný vojenský konflikt, do ktorého by sa mohlo zapojiť Rusko. Akciový index moskovskej burzy MICEX klesol o 2,6 percenta na 1309 bodov. Index burzy RTS, kde sa ceny akcií stanovujú v dolároch, sa prepadol dokonca o 3,3 percenta na 1141 bodov.

„Hráči na akciovom trhu sa rovnako ako predtým obávajú, že Rusko by mohlo poslať na východ Ukrajiny vojenské jednotky,“ povedal agentúre Reuters jeden z obchodníkov. Západné krajiny obvinili Moskvu z podporovania nepokojov na východe Ukrajiny a pohrozili sprísnením sankcií voči Rusku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Ukrajina