Prodan: Valí sa na nás jeden kameň

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan tvrdí, že keď Rusko zastaví dodávky plynu, pocíti to nielen Ukrajina. V utorok po rokovaní vo Veľkých Kapušanoch tak reagoval na to, že Slovensko je v otázke plynového reverzu medzi dvoma mlynskými kameňmi.

16.04.2014 08:00
Jurij Prodan Foto: ,
Jurij Prodan
debata (81)

Ste spokojný s prístupom slovenskej strany pri rokovaniach o reverzných dodávkach plynu na Ukrajinu?
Začali sme rokovať o ďalšom variante, návrh pripraveného memoranda neodmietame, ale máme svoj variant, ktorý umožňuje väčšie dodávky plynu. Rokovania zatiaľ prebiehajú, je tu podpora Európskej komisie a keď budeme mať k dispozícii analýzu, ktorý variant je lepší, prijmeme ďalšie rozhodnutia.

Slovensko preferuje dodávky na jeseň cez nevyužívaný plynovod Vojany – Užhorod. Je to pre Ukrajinu uspokojivé?
Pokiaľ ide o začiatočné objemy, tak to nepostačuje, ale môže to byť krok k riešeniu globálnejšej otázky. Sme za každé riešenie, ale chceme riešiť otázku, ktorá sa týka väčších objemov plynu pre Ukrajinu.

Na rokovanie ste prišli s vlastným návrhom. V čom spočíva?
Náš návrh je výhodný v tom, že netreba nič stavať. Nevyžaduje si ani veľa času. No akceptujeme aj návrh slovenskej strany a Európskej komisie. Tie treba vážne prerokovať. Momentálne neriešime ani tak otázku, koľko plynu potrebujeme, ale do akej miery je využitá kapacita existujúceho plynovodu. Podľa našich informácií je využitý na zhruba 50 percent. Preto sa tu núkajú možnosti na využitie voľných kapacít. My ponúkame európskym operátorom s plynom využitie našich kapacít v plynových zásobníkoch. A to aj napriek tomu, že Ukrajina tam má vlastné zásoby plynu.

Existuje nejaká alternatíva v prípade, že by ste nepodpísali memorandum, ktoré sa týka plynovodu Vojany – Užhorod?
Memorandum, ktoré je pripravené na podpis, je určitým krokom k reverzným dodávkam plynu. Existujú určité právne otázky, ktoré treba prediskutovať. Sú určité záväzky s treťou stranou, ktoré treba dodržiavať. Je tu určité riziko, že dodávky plynu z Ruska budú prerušené. Musím otvorene povedať, že práve preto sa pripravujeme na možnosť, že Rusko prestane dodávať plyn. Napriek tomu sme pripravení dohodnúť sa s Ruskom na dodávkach plynu a aj na cene za ne.

Slovensko je akoby medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane je tu požiadavka Ukrajiny a tlak z EÚ, na druhej strane zmluva s Gazpromom. Beriete to do úvahy?
Ja si myslím, že je tu jeden kameň, ktorý sa na nás všetkých valí. Keď nastane odstávka plynu, tak bude v rovnakej situácii Ukrajina aj Európska únia. Ak sa nedohodneme s Ruskom, tak sa nedohodneme ani o reverze. Európska cena za plyn je pre nás uspokojivá a budeme ju platiť. Terajšiu cenu určenú politickými rozhodnutiami odmietame platiť.

Aké objemy plynu by Ukrajina od Slovenska potrebovala?
To je otázka ďalších rokovaní. Sú tu aj právne otázky, ktoré ešte treba riešiť. Ide aj o zmluvné vzťahy s Gazpromom. Dodávky plynu na jeseň síce nebudú dostatočné, ale berieme to ako prvý krok k celkovému riešeniu problému. Ukrajina potrebuje denne zhruba 120 miliónov m3 plynu. Máme aj vlastnú ťažbu okolo 60 miliónov m3. No závisí to aj od toho, či je vykurovacia sezóna. Rokujeme o určitých objemoch aj s Maďarskom a Poľskom. Máme rozpracované aj rokovania s určitými spoločnosťami a hľadáme najlepšie riešenie, čo sa týka ceny aj dodávok plynu.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina