Na južný plynový obchvat Ukrajiny vyrobili prvé rúry

Na plynovod South Stream (Južný prúd), ktorý obchádza Ukrajinu, už boli vyrobené prvé rúry. Stavať by sa mal začať na jeseň.

16.04.2014 08:16
rúra, plyn, South Stream Foto: ,
Prvé rúry pre plynovod South Stream vyrobili v ruskej spoločnosti OMK.
debata (25)

Konzorcium, ktoré má na starosti výstavbu plynovodu South Stream, plánuje začať klásť potrubia v Čiernom mori tento rok na jeseň a to aj napriek skepse, ktorá okolo životaschopnosti projektu panuje pre napäté vzťahy medzi Východom a Západom.

Plynovod South Stream má prepravovať ruský plyn do Európy a obísť Ukrajinu. Podľa konzorcia prvá časť potrubia, ktoré sa má položiť na dno Čierneho mora, vyrobila ruská firma OMK v utorok. Akcionármi konzorcia sú ruský Gazprom, talianska Eni, francúzska EDF a nemecký Wintershall.

Minulý mesiac šéf talianskej ropnej firmy Eni varoval, že stavba plynovodu je pre ruské akcie na Ukrajine ohrozená, napísala agentúra Reuters.

South Stream má podľa súčasných plánov začať prepravovať ruský zemný plyn do Európy od decembra 2015. Plynovod má viesť pod hladinou Čierneho mora a ďalej cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko až do severovýchodného Talianska. Ďalšie vetvy povedú do Chorvátska, Macedónska, Grécka a Turecka.

Ročne má plynovod prepraviť asi 63 miliárd metrov kubických plynu, čo je zhruba 15 percent objemu, ktorý Európa ročne potrebuje. Plnú kapacitu by mal dosiahnuť v roku 2018. Prvá fáza s ročnou kapacitou 15,75 miliardy metrov kubických by mala byť na dne Čierneho mora vybudovaná do tretieho štvrťroku budúceho roka.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #South Stream