Česi navrhujú zaviesť tri sadzby DPH: 10, 14 a 20 percent

V návrhu konvergenčného programu, ktorý pripravilo české ministerstvo financií, sa od roku 2016 počíta s tromi sadzbami dane z pridanej hodnoty.

16.04.2014 09:52
debata (3)

V dokumente, ktorý má Mladá fronta Dnes k dispozícii, sú do najnižšej desaťpercentnej sadzby DPH zaradené lieky, zdravotnícke potreby, knihy a ďalšie tlačoviny. Sadzba 14 percent má byť u potravín, vody, tepla a dopravy. Sadzba na ostatný tovar a služby bude 20 percent. V súčasnosti sú v Česku sadzby DPH 21 a 15 percent.

Podľa prepočtov ministerstva príde štátny rozpočet pre zníženie sadzby DPH o 16 miliárd korún. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) by sadzba na lieky a tlačoviny mohla klesnúť aj skôr ako v roku 2016. „Desať percent je realistická varianta zníženia DPH, a to od 1. januára 2015,“ povedal. Všetko bude záležať na tom, či sa takýto návrh vláde podarí v tomto roku presadiť v parlamente .

Vo výpočte položiek, ktoré sú zahrnuté do najnižšej daňovej sadzby, však chýbajú sľubované lacnejšie detské plienky a detská výživa.

V návrhu konvergenčného programu pre Európsku úniu ministerstvo financií nepočíta so žiadnymi zmenami firemných daní, ktoré by mali významný vplyv na rozpočet. Už sa v ňom nehovorí ani o takzvanej sektorovej dani, ktorá hrozila firmám v oblasti bankovníctva, energetiky a telekomunikácií, dodala MfD.

Podľa doteraz schváleného zákona, ktorý chce súčasná vláda zmeniť, sa od januára 2016 majú obe sadzby zjednotiť na 17,5 percenta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko #DPH