Kommersant: Vítkovické huty predali Rusi Ukrajincom z Donbasu

Vítkovické huty od ruskej skupiny Evraz kúpili Ukrajinci z oceliarskeho holdingu Priemyselný zväz Donbasu (ISD). Informoval o tom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky transakcii.

16.04.2014 11:10
debata (4)

Evraz zverejnila detailné informácie o predaji 4. apríla s tým, že českú divíziu Evraz Vítkovice Steel (EVS) odkúpila skupina piatich cyperských investorov. Až teraz sa ale podľa ruského denníka ukázalo, kto je skutočným kupcom. Spoločnosť EVS odmietla oznámiť podrobnejšie informácie.

Cena za EVS predstavovala 89 miliónov dolárov. Noví majitelia taktiež prevzali záväzky za 198 miliónov dolárov. Celková hodnota transakcie tak dosiahla 287 miliónov dolárov.

Jedným z najväčších investorov v Priemyselnom zväze Donbasu je vraj aj bývalý spoločník Evrazu Alexander Katunin. Minoritným akcionárom je mimo iného guvernér Doneckej oblasti Sergej Tarut.

Hovorca Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica zopakoval informácie z počiatku apríla, podľa ktorých EVS kúpila skupina piatich investorov a k ​​správam ruského denníka povedal: „Stopercentný podiel v spoločnosti Evraz Vítkovice Steel získala skupina súkromných investorov, ktorými sú Martinley Holdings, Nabari Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každý z nich získal podiel 20 percent. Žiadne ďalšie informácie k tomu nemôžeme povedať.“

Priemyselný zväz Donbasu (ISD) sídli v Donecku a s produkciou viac ako 10 miliónov ton ocele ročne bol zaradený medzi 40 najväčších svetových výrobcov ocele, píše sa na webe spoločnosti, ktorá okrem domácej Ukrajiny pôsobí aj v Poľsku a v Maďarsku.

České Hospodářské noviny v stredu s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že zväz mal o Vítkovické huty záujem už pri ich privatizácii v roku 2005. Poskytol ale vtedy údajne málo informácií a nepredložil kvalitný podnikateľský plán.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Ukrajina