Slováci opäť kupujú autá, predaj stúpol o šestinu

Záujem o kúpu osobných automobilov na Slovensku rastie. Úrady v prvom štvrťroku zaevidovali 16 855 nových vozidiel, čo oproti vlaňajšku predstavuje nárast o šestinu.

16.04.2014 12:02
debata (6)

Tradične najväčší záujem bol o automobily českého výrobcu Škoda Auto. Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu.

Vlani predaj nových áut na Slovensku v medziročnom porovnaní klesal až do jesene, kedy došlo na trhu k obratu. K vývoju prispela aj nižšia porovnávacia úroveň zo záveru roka 2012, kedy sa slovenský trh s osobnými vozidlami prepadol po zvýšení registračných poplatkov za automobily so silnejším motorom.

Mladoboleslavská Škoda Auto predala na Slovensku v prvom tohtoročnom štvrťroku 3378 osobných vozidiel, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje nárast o 8,2 percenta. Podiel českej automobilky na celkovom počte registrácií nových osobných vozidiel však mierne klesol, a to na 20 percent.

Slovensko bolo vlani v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom osobných áut na svete. Prakticky celá produkcia zo závodov automobiliek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot-Citroën ale smerovala na export.

Aj európsky trh s novými autami po predchádzajúcom poklese zaznamenal oživenie. Vo februári predaj automobilov v EÚ rástol šiesty mesiac za sebou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky